Kripto
StoryEditor

Kamala Harris konačno prekinula šutnju o kriptu

23. Rujan 2024.
Kamala Harris

Kamala Harris dala je svoju prvu javnu izjavu o kriptovalutama u svojoj kampanji za predsjednicu SAD-a, obećavši poticanje ulaganja u umjetnu inteligenciju i digitalnu imovinu tijekom prikupljanja sredstava na Wall Streetu.

- Udružit ćemo se kako bismo ulagali u američku konkurentnost, ulagali u američku budućnost. Poticat ćemo inovativne tehnologije kao što su umjetna inteligencija i digitalna imovina, istovremeno štiteći naše potrošače i investitore - rekla je Harris na prikupljanju sredstava na Manhattanu, izvijestio je Bloomberg 22. rujna.

- Stvorit ćemo sigurno poslovno okruženje s dosljednim i transparentnim pravilima. Ulagat ćemo u poluvodiče, čistu energiju i druge industrije budućnosti i smanjit ćemo nepotrebnu birokraciju - dodala je Harris.

Ovo je prvi put da je Harris dala javnu riječ o kriptovalutama otkako je postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke. Njezin republikanski suparnik Donald Trump vrijedno je radio na pridobivanju kripto industrije.

Kripto industrija je čekala ovaj trenutak da vidi hoće li se sadašnja potpredsjednica odvojiti od pristupa predsjednika Joea Bidena, kojeg mnogi smatraju neprijateljskim prema sektoru. Prošlog mjeseca, viši savjetnik za kampanju Harris, Brian Nelson, nagovijestio je da će podržati kripto politike ako pobijedi na izborima u studenom, ali je rekao da su industriji potrebna ‘pravila puta’ jer su neke tvrtke propale.

- Ovo je važna i konstruktivna izjava Kamale Harris - rekao je šef politike Coinbasea Faryar Shirzad u postu na X-u.

- Nije ni približno tako napredna kao konkretna i vizionarska stajališta Donalda Trumpa, ali je ipak zamjetna jer prepoznaje inovaciju digitalne imovine kao važnu i jednaku umjetnoj inteligenciji - dodao je Shirzad.

Alexander Grieve, potpredsjednik vladinih poslova u poduzetničkoj tvrtki Paradigm, nazvao je riječi Harris ‘ohrabrujućim’ na X-u, dodajući da bi, bez obzira na to tko pobijedi u studenom, ovo trebala biti posljednja anti-kripto administracija.

- Ovo je napredak, a napredak je dobar. Ali zaštita naših potrošača i ulagača može značiti puno stvari - napisao je na X-u voditelj pravnih poslova kripto poduzetničke tvrtke Variant Jake Chervinsky.

- Anti-kripto vojska koristi ‘zaštitu potrošača‘ kao dimnu zavjesu kako bi prikrila svoje pokušaje uništenja naše industrije. Ja, na primjer, želim vidjeti detalje pravila - utvrdio je Chervinsky.

Kripto je postalo pitanje kampanje jer su američke kripto tvrtke, uključujući Coinbase, Ripple i Gemini, potrošile gotovo 120 milijuna dolara kako bi utjecale na izbore u studenom, izvijestila je prošlog mjeseca zagovaračka skupina Public Citizen.

Trump je već prodao četiri linije nezamjenjivih tokena (NFT), podržao kripto platformu svoje obitelji i čvrsto prihvatio kripto industriju. Obećao je da će biti ‘kripto predsjednik’ i da će smijeniti predsjednika Komisije za vrijednosne papire i burze Garyja Genslera, čija je agencija pokrenula višestruke mjere prisile protiv najistaknutijih kripto igrača u zemlji.

Harris i Trump jednaki su u nacionalnim anketama, Harris je ispred Trumpa za samo 2,9 postotnih bodova, prema podacima FiveThirtyEight od 22. rujna.

23. rujan 2024 14:19