Kripto
StoryEditor

Kripto mjenjačnica Bybit lansira Mastercard debitnu karticu

07. Ožujak 2023.

Kripto mjenjačnica Bybit sa sjedištem u Dubaiju planira lansirati novu debitnu Mastercard karticu kako bi se omogućila kripto plaćanja u SAD-u i određenim europskim državama.

Bybit će pretvoriti bitcoin, ether, USDC, USDT ili XRP korisnika u američke dolare ili eure prije plaćanja.

Nakon lansiranja kartica će biti dostupna stanovnicima Velike Britanije i određenim zemljama unutar Europskog gospodarskog prostora. Bybit zahtijeva minimalni kripto saldo u vrijednosti od deset funti ili eura za kripto plaćanja.

Kartica će prvo pokušati koristiti fiat ili pretvoriti odabrani kripto kupca u fiat za plaćanja. Bybit će naplatiti naknadu za kripto konverziju od 9 posto za kripto plaćanja. Plaćanja izvršena u stranoj valuti privlače dodatnih 0,5 posto forex naknade. Ako saldo odabrane kriptovalute nije dovoljan, transakcija će biti odbijena. Mjenjačnica će zamrznuti sredstva korisnika dok trgovac ne dovrši transakciju.

Korisnici Bybita koji se prijavljuju za karticu moraju povezati adresu e-pošte i telefonski broj sa svojim Bybit računom. Ti će podaci omogućiti upotrebu Google Two Factor autentifikacije. Kupci u SAD-u i određenim zemljama Europskog gospodarskog prostora također moraju dostaviti putovnicu ili osobnu iskaznicu i dokaz o adresi ne starijoj od tri mjeseca kako bi dovršili postupak provjere identiteta.

Binance je pokrenuo Mastercard debitnu karticu u Latinskoj Americi u siječnju 2023. kako bi Brazilskim korisnicima omogućio plaćanje kod trgovaca koji prihvaćaju Mastercard pomoću 14 kriptovaluta.

Favoriziraju li platne mreže centralizirane stablecoine?

Stablecoini stvaraju vitalnu vezu između decentraliziranog i tradicionalnog financijskog svijeta. Oni su vezani za vrijednost jedne jedinice određene fiat valute putem algoritama koji koriste druge kriptovalute ili imovinu izvan blockchaina poput državnih obveznica.

Platne mreže poput Mastercarda mogu otkupiti stablecoine za fiat valute bez potrebe za samom konverzijom. Posebno, ove mreže favoriziraju izdavatelje centraliziranih stablecoina, a ne decentralizirane.  

Nedavno partnerstvo Mastercarda s tvrtkom Immersve omogućuje korisnicima plaćanje virtualne i fizičke robe i usluga pomoću Mastercardove mreže. Korisnici plaćaju kriptom putem self-custodial novčanika. Nakon uspješne transakcije, kripto korisnika pretvara se u USDC stablecoin za fiat namiru na Mastercard mreži.

Nedavno izvješće Reutersa sugeriralo je da Mastercard i Visa ‘usporavaju‘ svoje kripto planove, iako je voditelj kripto odjela Vise rekao da će nastaviti provoditi projekte vezane uz stablecoine.

Centralizirani izdavatelji Tether i Circle zadržavaju vrijednost svojih tokena pomoću fiat rezervi.

Decentralizirani izdavatelji, s druge strane, često održavaju vrijednost svojih tokena putem arbitraže ili algoritama prekomjerne kolateralizacije. Na primjer, da bi se kreirao jedan DAI, stablecoin koji je izdao decentralizirani protokol MakerDAO, u pametni ugovor mora se položiti ether vrijedan više od 1 dolara.

Međutim, decentralizirani stablecoini mogu predstavljati veći rizik za platne mreže od centraliziranih jer njihove slabosti često postaju očite samo tijekom razdoblja tržišnog stresa.

DAI je izgubio paritet s američkim dolarom tijekom pada u ožujku 2020. Porastao je na 1,10 dolara, zbog čega je njegov izdavatelj uveo dodatne arbitražne mehanizme koji će pomoći u održavanju stabilnosti.

‘Decentralizirani‘ stablecoin UST izgubio je paritet u nekoliko velikih transakcija koje su naglasile njegov algoritamski arbitražni mehanizam tijekom vikenda 7. svibnja 2022.

29. ožujak 2023 08:22