Kripto
StoryEditor

Kripto tržište u porastu nakon što je Jerome Powell signalizirao usporavanje povećanja kamatnih stopa

01. Prosinac 2022.
kripto tražište, kriptovalute

Kripto tržište poraslo je u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u govoru rekao da će prosinac vjerojatno donijeti manje povećanje kamatnih stopa.

Najvećom kriptovalutom po tržišnoj kapitalizaciji  trgovalo se za 17.102 dolara u vrijeme pisanja ovog teksta, što je porast od 2 posto u satu nakon Powellovog govora i preko 4 posto u posljednja 24 sata, prema CoinGecku.

Ethereum, druga najveća kriptovaluta, skočio je još više i porastao za više od 6 posto u 24 sata, trgujući za 1.287 dolara.

- Vrijeme za moderiranje tempa povećanja kamatnih stopa moglo bi uslijediti već na sastanku u prosincu - kazao je Powell.

Američka Središnja banka ove je godine povećala kamatne stope za 0,75 postotnih bodova četiri puta kako bi se pokušala smanjiti inflacija, koja je trenutno na najvišoj 40-godišnjoj razini u SAD-u. Očekuje se da će Fed  na posljednjem ovogodišnjem sastanku sljedećeg mjeseca povećati kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

Kripto pomno prati dioničko tržište ove godine. Obje klase smatraju se rizičnim investicijama, no kripto je naravno rizičniji.

S agresivnijom monetarnom politikom Federalnih rezervi u pokušaju da inflaciju stave pod kontrolu, bilo je bolje biti u sigurnim utočištima, poput dolara, što pokazuje i podatak da je DXY (Indeks američkog dolara), indeks vrijednosti američkog dolara u odnosu na košaricu stranih valuta, viši 10 posto u odnosu na 1. prosinac 2021.

No, američki dolar pao je u srijedu nakon Powellovog govora, dok je S&P500 porastao za 2 posto.

25. travanj 2024 08:42