Kripto
StoryEditor

Kriptovaluta luna porasla za 166 posto nakon uspona lune classic

12. Rujan 2022.

Dvostruki kolaps UST stablecoina i kriptovalute lune mnogi su krivili za barem djelomično izazivanje svibanjskog kripto kraha na cijelom tržištu, što je rezultiralo kaskadom likvidacija i značajnim padom cijena. No, nakon svih previranja, vjerovali ili ne, ponovno pokrenuta luna i rebrendirana luna classic (lunc) naglo su porasli posljednjih dana.

Luna je povećala vrijednost za 166 posto tijekom vikenda kako bi dosegla trenutnu cijenu od preko 5 dolara, po podacima CoinGecka. To je iznenađujući val za kriptovalutu koja se jedva pomaknula od početka lipnja, držeći se blizu 2 dolara. Cijena je u nedjelju čak skočila na 6,87 dolara, što predstavlja vrhunac i rast od 247 posto od početka petka.

Iako dijeli ime kriptovalute koja je u svibnju izgubila gotovo 100 posto svoje vrijednosti, luna je zapravo novi token koji je stvorio osnivač terre Do Kwon kako bi podržao ponovno pokrenut terra blockchain. Novopokrenuti luna blockchain 'forkan' je od prethodnog, te je još jedan Kwonov pokušaj u revitaliziranju posrnulog kripto ekosustava.

U međuvremenu, luna classic, izvorna luna s novim imenom, zabilježila je znatan porast vrijednosti neposredno prije nego što je nova luna ponovila podvig. Iako je pala za 20 posto u posljednja 24 sata kako špekulativna pomama blijedi, lunc je i dalje u plusu od gotovo 56 posto na tjednoj razini po trenutnoj cijeni od 0.00039 dolara.

U slučaju lune classic, postoje neki prividni znakovi koji ukazuju na njegovu rastuću vrijednost. Ekosustav je sada u rukama vlasnika zajednice i oni su glasali i uvodili nedavne promjene. Primjerice uveden je porez na mrežu od 1,2 posto na transakcije, koji će se koristiti za kupnju i spaljivanje (ili trajno uništenje) lunca kako bi se smanjila ukupna ponuda.

Takva aktivnost mogla bi potaknuti rast vrijednosti lunca dok zajednica pokušava pronaći put naprijed. Lunc je još uvijek u padu gotovo 100 posto od najviše cijene od 119 dolara postavljene (kao luna) u travnju.

Zašto je ponovno pokrenuta luna danas tako visoko rangirana, manje je jasno. Terra je nedavno pokrenula i postupak podnošenja zahtjeva za vlasnike lune classic koji nisu dobili novi token kada se mreža ponovno pokrenula, a dostupno je 19,5 milijuna tokena.

Luna 2.0 lansirana je krajem svibnja i brzo je dosegla vrhunac od gotovo 19 dolara po tokenu. Trenutno je u padu za 73 posto u odnosu na najvišu razinu svih vremena, prema CoinGecku.

Unatoč tome, luna danas uvelike nadmašuje šire kripto tržište kao najveći dobitnik u prvih 100 kriptovaluta rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji. Ukupno tržište preko vikenda je poraslo za više od 6 posto, a vodeća kriptovaluta bitcoin porasla je za 10 posto.

08. svibanj 2024 01:11