Kripto
StoryEditor

Osnivačica OneCoina Ruja Ignatova navodno se pojavila nakon pet godina skrivanja

30. Siječanj 2023.

Osnivačica jedne od najvećih kripto prevara, OneCoina, Ruja Ignatova ponovno se pojavila više od pet godina nakon što je nestala iz javnosti. Povezana je s londonskom nekretninom u izvješću podnesenom britanskoj vladi ovog mjeseca.

Izvješće navodi Ignatovu kao takozvanog stvarnog vlasnika Abbots House Penthouse Limited, tvrtke sa sjedištem u Guernseyju koja je kupila višemilijunski penthouse u londonskom predgrađu Kensington.

Nekretnina je nedavno stavljena na prodaju, prema New York Postu, po cijeni od 15,5 milijuna dolara, što je kasnije smanjeno na oko 13,6 milijuna dolara, a oglas je u međuvremenu izbrisan. Ignatova je, kako se izvješćuje, bila prisiljena istupiti kao vlasnik zbog pravila oko inozemnih kompanija u UK-u koja su stupila na snagu prošle godine. U objavi se navodi da je Ignatova vlasnik penthousea putem Abbots House Penthouse Limited od svibnja 2016.

Međutim, u odvojenom izvješću BBC-a navodi se kako se nedavna vijest može povezati s tužiteljima u njemačkom gradu Bielefeldu, a ne do pravnih dužnosnika Velike Britanije ili nje same.

Sugestija da se Ignatova ponovno pojavila dolazi godinama nakon što je nestala dok je izbjegavala optužbe za prijevaru. Kada je pokrenula OneCoin 2014. godine, investitorima je predstavljen kao ‘bitcoin killer‘, ali kasnije se otkrilo da je projekt Ponzi shema. Blockchian nikada nije ni izgrađen, otkrio je BBC Sounds Podcast pod nazivom ‘The Missing Cryptoqueen‘.

Prevarila investitore za pet milijardi dolara

Osnivačica OneCoina nalazi se na FBI-ovoj listi deset najtraženijih osoba i jedna je od najistaknutijih europskih bjegunaca, suočena s optužbama da je prevarila investitore za čak pet milijardi dolara u 2017. FBI trenutno nudi nagradu od 100.000 dolara za informaciju koja vodi do njenog uhićenja.

Iako Ignatova nije viđena otkako je pobjegla iz Bugarske, gdje je sjedište OneCoina, zrakoplovom za Atenu u 2017., više ljudi bliskih ‘kripto kraljici‘ suočilo se s problemima zbog svoje uloge u Poni shemi.

Prošlog mjeseca, suosnivač OneCoina Karl Sebastion Greenwood priznao je krivnju za elektroničku prevaru i optužbe za pranje novca koje su protiv njega podnijeli tužitelji u južnom okrugu New Yorka.

U priopćenju, američki odvjetnik Damian Williams rekao je da je OneCoin ‘plasiran i prodan kao lažna kriptovaluta‘ putem multi-level marketing sheme (MLM) kako bi dobio na popularnosti širom svijeta. Također je ustvrdio da su Greenwood i Ignatova"osmislili  i izgradili posao OneCoina namjeravajući ga iskoristiti za prijevaru investitora.

Williams se osvrnuo na e-mailove u kojima je Greenwood nazvao Onecoin investitore ‘idiotima‘ zbog vjerovanja u projekt. Williams je također naveo raspravu u kojoj je Ignatova podijelila svoja razmišljanja o ‘izlaznoj strategiji‘ za OneCoin. Prva ideja koju je Ignatova iznijela bila je ‘uzeti novac, pobjeći i okriviti nekog drugog za to‘.

U 2019. godini, OneCoinov odvjetnik Mark Scott proglašen je krivim za zavjeru za počinjenje pranja novca i bankovne prijevare od strane Okružni suda na Manhattanu. Brat Ignatove, Konstantin, također se izjasnio krivim za prevaru i pranje novca.

Suradnici  Ignatove sučelili su se u Njemačkoj s optužbama koje također uključuju višestruki financijski kriminal. Tamo su tužitelji tvrdili da su kupci OneCoina bili prevareni da misle kako su cijene tokena određene tržišnim mehanizmima kada je proces bio potpuno lažan, uključujući softver koji je simulirao OneCoin koji se rudari.

21. travanj 2024 11:09