Kripto
StoryEditor

Panika na kripto tržištu - Najznačajniji pad bitcoina od srpnja 2021.

10. Svibanj 2022.

Terrin UST, treći po veličini stablecoin po tržišnoj kapitalizaciji, pao je na 0,67 dolara u 2 ujutro po našem vremenu, što je najniža razina u povijesti prema podacima CoinGecka, čak i nakon što je Luna Foundation Guard dala kredit u iznosu od 1,5 milijardi dolara (750 milijuna u bitcoinu iz svojih rezervi i 750 milijuna dolara u UST-u) kako bi stablecoin održao stabilnost. Na Coinbaseu je cijena UST-a za kratko vrijeme iznosila čak 0,65 dolara. Organizacija je dala zajam neimenovanom 'profesionalnom market makeru', prema osnivaču i izvršnom direktoru Terraform Labsa Do Kwonu.

Za razliku od USDC-a i tethera, koji imaju pokriće u gotovini i ostaloj imovini u banci, UST je dizajniran da drži paritet 1:1 sa američkim dolarom kroz svoj algoritamski odnos s terrinim izvornim tokenom, lunom. Kreiranje (mintanje) lune zahtijeva spaljivanje UST-a i obrnuto, a mogućnosti arbitraže trebale bi zadržati UST što bliže 1 dolaru.

Dakle, kada cijena padne na, recimo, 0,99 dolara kao što je to bilo tijekom vikenda, trgovci mogu obaviti kupnju s popustom, a zatim prodati po cijeni od 1,00 dolara i profitirati od razlike. Paritet je teoretski obnovljen jer slobodno tržište obavlja sav posao.

Ali Luna Foundation Guard (LFG), čiji je suosnivač Terra Do Kwon, nije bila toliko sigurna da će takav mehanizam biti dovoljan, s obzirom na veći krah kripto tržišta koji se dogodio u posljednjih pet dana, u kojima je kripto trržište palo s 1.8 bilijuna dolara na 1.4 bilijuna dolara.

Dakle, tijekom vikenda organizacija je odlučila iskoristiti strategiju 'backstopa' koju je provodila posljednjih nekoliko mjeseci. Od 3. svibnja LFG je nagomilao zalihe bitcoina, avalanchea, UST-a i lune u vrijednosti od gotovo 4 milijarde dolara za svoje rezerve na koje bi se mogao osloniti u slučaju da algoritam zakaže.

Kako je cijena UST-a ovog vikenda skliznula na 0,985 dolara, LFG je izglasala pozajmljivanje 750 milijuna dolara u bitcoinu i 750 milijuna dolara u UST-u kako bi 'proaktivno obranila stabilnost UST-a i širi terrin ekosustav, posebno pod nestabilnošću i neizvjesnošću makro uvjeta na makro tržištima'.

Cijela poanta održavanja rezerve bitcoina i drugih kriptovaluta bila je upravo za ovaj trenutak. Ali rješenje još nije ništa promijenilo.

Kwon je danas na Twitteru, malo prije nego što je UST skliznuo za 6 posto u jednom satu napisao da rade na 'raspoređivanju više kapitala'.

Kao i na većini tržišta, gotovo je nemoguće utvrditi u kojoj su mjeri terrine nevolje bile rezultat kripto pada i u kojoj mjeri je terra pomogla uzrokovati taj pad.

Glasine o potpunom krahu UST-a ubrzo su se proširile društvenim mrežama. Kako i ne bi kada je u manje od sat vremena cijena UST-a pala za gotovo 30 posto, a cijena lune preko 50 posto u 24 sata.

Cijena bitcoina pala je za više od 11 posto u 24 sata i pala ispod granice od 30.000 dolara prvi put od srpnja 2021., što je pad veći od 55 posto od svog rekordnog maksimuma od 69.000 dolara, postavljenog prošlog studenog.

Ostalih 10 najvećih kriptovaluta također su pretrpjeli dvoznamenkasti postotak pada. Cardano (20 posto), solana (16 posto), ripple (13 posto), bnb (16 posto) i ethereum (10 posto). Sve u svemu, tržište kriptovaluta palo je za 13 posto u odnosu na prethodni dan. Tržišna kapitalizacija od 1,37 bilijuna dolara najniža je ove godine.

18. lipanj 2024 08:01