Kripto
StoryEditor

SEC produljio rok za ARK 21Shares spot bitcoin ETF do siječnja

28. Rujan 2023.
Bitcoin ETF

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) uzima maksimalno vrijeme koje je regulatoru dopušteno da donese odluku o spot bitcoin ETF-u, konkretno ARK 21Shares zahtjevu.

U obavijesti od 26. rujna, SEC je rekao da će odrediti duže razdoblje o tome treba li odobriti ili odbiti zahtjev koji bi omogućio listanje ARK 21Shares-ovog BTC ETF-a na Cboe BZX burzi. Prethodna odgoda komisije 11. kolovoza dala je regulatoru rok do 11. studenog da odluči hoće li odobriti, odbiti ili ponovno produžiti vrijeme odluku.

– Komisija smatra da je primjereno odrediti dulje razdoblje unutar kojeg će se izdati nalog kojim se odobrava ili ne odobrava predložena promjena pravila i pitanja koja su u njemu postavljena – kazao je SEC.

Odgoda je uslijedila istog dana kada je SEC odgodio odluku o zahtjevu bitcoin ETF-a od upravitelja fonda GlobalX. Nejasno je zašto je komisija odlučila odrediti dulja razdoblja kako bi utvrdila sudbinu spot bitcoin ETF zahtjeva tjednima prije sljedećih rokova u listopadu i studenom. Regulator je obično čekao nekoliko dana prije bilo kojeg roka za podnošenje odgode.

S dodatnih 60 dana za razmatranje zahtjeva ARK 21Sharesa, konačni rok SEC-a bit će 10. siječnja, 240 dana nakon podnošenja početne prijave. Sljedeći rok za GlobalX-ov ETF past će 21. studenog.

Podnošenje zahtjeva uslijedilo je nakon pisma četiri člana Odbora za financijske usluge Predstavničkog doma SAD-a u kojem se poziva da predsjednik SEC-a Gary Gensler ‘odmah‘ odobri spot bitcoin ETF. Zakonodavci su tvrdili da SEC prakticira ‘nedosljedne i diskriminirajuće standarde‘ u odobravanju ETF-ova povezanih s kripto ročnicama, ali ne i spot oblika.

Do danas, SEC nije odobrio nijedan spot bitcoin ETF. Mnogi industrijski stručnjaci nagađali su kako će komisija ponovno razmotriti zahtjeve ETF-a koji su u tijeku nakon poraza SEC-a od Grayscalea na sudu u kolovozu.

Sljedeći rokovi za veliku sedmorku: BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Valkyrie, Bitwise, VanEck i Fidelity, zakazani su za listopad. SEC može odgoditi ili produljiti te rokove do ožujka.

23. srpanj 2024 11:26