Kripto
StoryEditor

SEC tuži Coinbase zbog kršenja američkih pravila o vrijednosnim papirima

07. Lipanj 2023.

Američka Komisija za vrijednosne papire podnijela je tužbu protiv kripto mjenjačnice Coinbase zbog ponude neregistriranih vrijednosnih papira.

U tužbi SEC-a navodi se da se Coinbase nikada nije registrirao kao broker, nacionalna burza vrijednosnih papira ili klirinška agencija, izbjegavajući pravila za tržišta vrijednosnih papira. SEC tvrdi da se nekoliko kriptovaluta koje nudi kripto mjenjačnica kvalificiraju kao vrijednosni papiri, uključujući: solanu, cardano, polygon, filecoinsandbox, axie infinity, chiliz, flow, internet computer, near, voyager, dash i nexo.

U tužbi se nadalje navodi da Coinbase djeluje kao neregistrirani posrednik vrijednosnih papira od 2019. godine, gotovo dvije godine prije svoje početne javne ponude u travnju 2021.

SEC tvrdi da Coinbaseov staking program uključuje pet kriptovaluta, što program čini ugovorom o ulaganju, a time i vrijednosnim papirom. Coinbase je već vodio bitku s SEC-om, tvrdeći da se staking proizvodi tvrtke ne kvalificiraju kao vrijednosni papiri unatoč tome što se Kraken prethodno nagodio sa SEC-om i prekinuo svoje usluge stakinga u Sjedinjenim Državama.

Govoreći o najnovijoj tužbi Coinbasea, predsjednik SEC-a Gary Gensler rekao je da je kripto mjenjačnica navodno lišila svoje kupce kritične zaštite koja sprječava prijevare i manipulacije, te je izbjegla odgovarajuće otkrivanje i zaštitne mjere protiv sukoba interesa. Ubrzo nakon što je SEC podnio tužbu protiv Coinbasea, Gensler je rekao da je cijeli poslovni model kripto industrije ‘izgrađen na nepoštivanju pravila‘.

U osuđujućem intervjuu za CNBC, vodeći američki regulator rekao je da svijetu ne treba više digitalnih valuta, misleći pritom naravno na kriptovalute.

– Kao što je navedeno u našoj pritužbi, Coinbase je bio potpuno svjestan primjenjivosti saveznih zakona o vrijednosnim papirima na svoje poslovne aktivnosti, ali ih je namjerno odbio slijediti – izjavio je Gurbir Grewal, direktor Odjela za provedbu SEC-a.

Cijena dionice Coinbasea pala je 15 posto nakon što je SEC objavio svoju tužbu.

Zanimljivo je također što je nedavno sam Coinbase podigao tužbu protiv SEC-a, upravo zbog njihovog strogog pristupa prema kripto industriji i zbog toga što regulator od ljeta 2022. nije predložio i usvojio pravila za reguliranje vrijednosnih papira, ne pruživši tako kripto mjenjačnici odgovor na peticiju.

Osim toga, tužba SEC-a protiv Coinbasea dolazi samo dan nakon što je regulator tužio i Binance zbog kršenja zakona o vrijednosnim papirima i prikupljanja sredstava korinsika. Iako je Binance optužen po 13 točaka kršenja prema različitim zakonima o vrijednosnim papirima, optužbe protiv Coinbasea zbunile su mnoge u kripto industriji, prvenstveno zato što je Coinbase javno uvrštena tvrtka.

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao reagirao je na tužbu Coinbasea kritizirajući SEC.

Paul Grewal, glavni pravni službenik u Coinbaseu, izjavio je da oslanjanje SEC-a samo na tužbe bez jasnih pravila za industriju digitalne imovine šteti američkoj gospodarskoj konkurentnosti.

– Rješenje je zakonodavstvo koje omogućava transparentan razvoj poštenih pravila i jednaku primjenu, a ne parnice. U međuvremenu, nastavit ćemo raditi kao i obično – dodao je Grewal.

Mnogi u kripto zajednici postavili su pitanje kako je Coinbaseu dopušteno postati javna tvrtka 2021. godine ako djeluje kao neregistrirani posrednik ‘vrijednosnih papira‘.

14. travanj 2024 06:19