Kripto
StoryEditor

Središnja banka Zimbabvea izdat će digitalnu valutu sa pokrićem u zlatu

25. Travanj 2023.

Središnja banka Zimbabvea trebala bi uvesti digitalnu valutu sa pokrićem u zlatu koja će služiti kao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji. Ovaj potez je vladina inicijativa za stabilizaciju lokalne valute od kontinuirane deprecijacije u odnosu na američki dolar.

Prema izvješću lokalne medijske kuće The Sunday Mail, ovaj potez omogućit će zamjenu malih količina zimbabvejskih dolara za digitalni zlatni token, što će omogućiti da se stanovnici Zimbabvea zaštite od nestabilnosti valute.

Valuta Zimbabvea trguje po cijeni od 1.001 ZWL-a u odnosu na 1 USD, ali se obično zamjenjuje za 1,750 ZWL-a na ulicama Hararea, glavnog grada zemlje, prema Bloombergu. Godišnja inflacija potrošačkih cijena u zemlji dosegnula je u ožujku najnižu razinu u godinu dana, od 87,6 posto, u odnosu na 92 posto u veljači.

Prema guverneru Johnu Mangudyi, očekuje se da će se tečaj na paralelnom tržištu stabilizirati nakon što uzgajivači duhana dobiju isplate u američkim dolarima u narednim tjednima. Kazao je kako je trenutačna volatilnost tečaja uzrokovana očekivanjima povećanja ponude deviza na tržištu zbog sezone duhana.

Monetarna disfunkcija u Zimbabveu i nedostatak promjena doveli su do toga da tvrtke tiskaju svoj ‘vlastiti novac‘, često rukom pisanima na komadićima papira, kako bi korisnici mogli platiti buduće kupnje, prema izvješću Wall Street Journala iz ožujka.

Zimbabve se već više od desetljeća bori protiv nestabilnosti valute i inflacije. Godine 2009. zemlja je usvojila američki dolar kao nacionalnu valutu nakon epizode hiperinflacije. U 2019. godini zimbabvejski dolar ponovno je uveden u nastojanju da oživi gospodarstvo zemlje. Prošle godine, vlada je odlučila ponovno iskoristiti američki dolar u pokušaju suzbijanja povećanja cijena u zemlji.

Kripto usvajanje poraslo je u mnogim afričkim zemljama kao rezultat ekonomskih izazova. Prema Chainalysisu, Bliski istok i Sjeverna Afrika najbrže su rastuća regija za kripto usvajanje zahvaljujući prekograničnim doznakama, s više od 566 milijardi dolara kripto transakcija između srpnja 2021. i lipnja 2022., što je 48 posto više nego prethodne godine.

19. travanj 2024 08:57