Kripto
StoryEditor

Tek nakon zahtjeva za bankrotom, iz FTX-a premješteno preko 400 milijuna dolara kriptovaluta

14. Studeni 2022.

FTX, propala kripto mjenjačnica koja je prošlog tjedna bila u središtu drame koja se brzo razvija, hakirana je.

Nekoliko sati nakon što je posrnula tvrtka objavila da podnosi zahtjev za stečaj poglavlja 11, brojni on-chain detektivi na Twitteru su ukazali na niz  sumnjivih odljeva u vanjske novčanike. Iako je potpuni opseg štete još uvijek nepoznat, preko 400 milijuna dolara premješteno je na adrese na ethereumu, solani, bnb chainu i druge kripto mreže.

- FTX je hakiran. Čini se da su sva sredstva nestala - napisao je administrator po imenu Rey na službenom telegramskom kanalu FTX-a. Prema administratoru, to je utjecalo i na FTX-ovu aplikaciju.

- FTX aplikacije su zlonamjerni softver. Izbrišite ih - napisali su.

FTX.US-ov glavni savjetnik Ryne Miller osvrnuo se na incident na Twitteru u subotu ujutro, rekavši da neki od preostalih zaposlenika tvrtke istražuju abnormalnosti. Kasnije se nadovezao potvrdom da su članovi tima premjestili  imovinu s FTX-a i FTX.US na hardverske novčanike kako bi se ‘ublažila šteta nakon promatranja neovlaštenih transakcija‘.

Zbog  prirode hakiranja, u kojem su napadači dobili slobodan pristup određenim područjima mjenjačnice kako bi iscrpili stotine milijuna dolara preko različitih blockchaina, neki su nagađali da je incident možda bio posao iznutra.

- Više bivših zaposlenika FTX-a potvrdilo mi je da ne prepoznaju te transfere - napisao je on-chain detektiv ZachXBT na Twitteru.

Ubrzo nakon hakiranja, Tether je zamrznuo USDT u vrijednosti od 31.4 milijuna dolara prenesen u incidentu. Elon Musk također je iznio svoje mišljenje, ističući da se hakiranje prati u stvarnom vremenu na Twitteru. Izvršni direktor Binancea Changpeng ‘CZ‘ Zhao, koji je pomogao pokrenuti dramu oko FTX-a prošlog tjedna najavljujući svoje planove za prodajom velikog dijela FTT tokena, također objavio je tweet koji je, čini se, aludirao na incident, iskoristivši priliku da kritizira bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda.

- Kakav sh!t show... Krivit će kripto industriju, (umjesto krivnje jednog tipa)... - napisao je na Twitteru.

Hakerske vijesti uslijedile su nakon tjedan dana kaosa na kripto tržištu uzrokovanog kolapsom FTX-a. Ovog tjedna pokazalo se da je mjenjačnica bila nesolventna nakon što je bivši izvršni direktor Sam Bankman-Fried iskoristio milijarde dolara vrijedna korisnička sredstva kako bi izvukao svoju trgovačku tvrtku Alamada Research. Tvrtka je u petak podnijela zahtjev za bankrot, dok je Bankman-Fried podnio ostavku. Alameda se također gasi. Situacija s FTX-om još se uvijek razvija brzim tempom, a američke agencije poput Ministarstva pravosuđa (DOJ) i Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) istražuju događaje.

19. travanj 2024 17:43