Kripto
StoryEditor

Tržišna kapitalizacija stablecoina pada 18 mjeseci, ali nije sve izgubljeno

09. Listopad 2023.

Proteklih osamnaest mjeseci obilježilo je teško razdoblje za većinu stablecoina. Nakon prošlogodišnjeg kolapsa Terraform Labsa i njegovog izvornog UST stablecoina, cjelokupna tržišna kapitalizacija za ovu digitalnu imovinu zabilježila je značajan pad od 35 posto. Prema pružatelju kripto podataka DeFiLlama, tržište je doseglo vrhunac od 189 milijardi dolara u svibnju prošle godine, da bi u vrijeme pisanja ovog članka vrijedilo 124 milijarde dolara, 18 mjeseci kasnije.

Vaidya Pallasena, suosnivač Bluechipa, neprofitne organizacije posvećene procjeni sigurnosti stablecoina, rekao je da postoji bezbroj razloga za pad.

Sudjelovanje retail investitora na kripto tržištu samo je djelić onoga na vrhuncu sredinom 2021. godine, s dnevnim volumenom trgovanja u prosjeku 50 milijardi dolara, dok je 2021. to iznosilo 150-300 milijardi dolara.

Pallasena je također rekao da je od sredine 2022. prinos američkih državnih obveznica počeo rasti, te da nije bilo značajne volatilnosti unutar kripta. Kombiniranje tih čimbenika s visokim oportunitetnim troškovima držanja stablecoina kada su nerizični prinosi oko 5 posto, doveli su do pada.

Nic Carter, partner u Castle Island Venturesu, objasnio je da postoji jedan jednostavan pokretački faktor za pad

- To su zapravo samo tradicionalne stope financiranja koje premašuju kripto-izvorne prinose. Kada se taj crossover dogodio 2022. godine, stablecoini su se počeli ponovno prodavati u fiat - rekao je.

Kripto investitor ne očekuje da će rasprodaja stablecoina završiti sve dok se tradicionalne stope financiranja ne smanje ili se kripto prinosi povećaju u DeFi-u ili ethereum stakingu.

Nadalje, stablecoin tržište visoko je koncentrirano, sa samo nekoliko imena (USDT, USDC, DAI, TUSD i BUSD) koji čini više od 95 posto cjelokupne tržišne kapitalizacije.

Značajno je da se USDT pokazao najotpornijim od svih, unatoč nedavnim strahovima. Iako je pretrpio strmoglavi gubitak interesa nakon implozije UST-a, oporavio se i danas ima tržišnu kapitalizaciju od 83 milijarde dolara, nešto superiorniju od one koja je bila u svibnju 2022. Token dominira sektorom stablecoina, sa 67 posto ukupnog volumena koji prolazi kroz njega.

Drugi lider, USDC, svjedočio je je suprotnoj sudbini. Pao je na višegodišnje najniže razine, suprotstavljajući se rasprostranjenoj ekspanziji od strane matične tvrtke Circle. Brojni čimbenici potiču manji interes, uključujući gubitak pariteta usred bankarskih previranja koja je industrija pretrpjela ranije ove godine.

Govoreći na konferenciji Token2049 u Singapuru, Carter se osvrnuo na razliku između onoga što naziva on-shore i off-shore stablecoinima.

Neprijateljstvo američkih regulatora i njihova želja za suzbijanjem stablecoin tržišta, gurnuli su tržišni udio stablecoina porijeklom iz SAD-a (poput USDC-a), na ‘strmoglavi pad‘, rekao je.

Veliki pobjednik su stablecoini izvan SAD-a, a prednjači USDT.

Carter smatra da su stablecoini kripto ‘killer app‘, objašnjavajući da čine samo 10 posto ukupnog tržišnog udjela kripto industrije, ali čine 70-80 posto svih aktivnosti namire na javnim blockchainima.

Za kripto investitora, činjenica da se to događa čak i na medvjeđem tržištu, znak su važnosti i uklapanja tržišnog proizvoda.

01. svibanj 2024 08:58