Kripto
StoryEditor

Veliki tjedan za kriptotržište uoči FED-ove odluke o kamatnim stopama

17. Rujan 2024.

Očekuje se da će američka središnja banka ovaj tjedan početi snižavati kamatne stope. No ostaje neizvjesnost hoće li se odlučiti za manje ili veće smanjenje. Odluke o kamatnim stopama također dospijevaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Brazilu, Norveškoj, Turskoj i Južnoj Africi. Japanska i kineska središnja banka također zauzimaju pozornost jer se očekuju objave zajedno s odlukama u Tajvanu i Indoneziji. U međuvremenu, kripto tržišta zabilježila su veći pad u ponedjeljak, brišući dobitke tijekom nekoliko proteklih dana.

U utorak će biti objavljeno izvješće o maloprodaji (retail sales) za kolovoz, koje pruža podatke o količini novca koju potrošači troše na različitu trajnu i kratkotrajnu robu. To nudi uvid u potrošačku potrošnju i vodeći je pokazatelj za gospodarski rast u tekućem tromjesečju uz inflacijske čimbenike.

Izvješće o industrijskoj proizvodnji za kolovoz također bi trebalo biti objavljeno u utorak. Ove informacije otkrivaju volumen proizvodnje američkih industrija kao što su proizvodnja, rudarstvo i komunalne usluge. Iako je to mnogo manji dio gospodarske aktivnosti od usluga, on i dalje može biti vodeći pokazatelj uspješnosti.

Dugo iščekivana odluka Federalnih rezervi o kamatnoj stopi i konferencija za novinare je u srijedu, 18. rujna. Alat CME Fed Watch trenutno ima izglede od 41 posto na smanjenje stope od 25 baznih bodova i 59 postotnu vjerojatnost za veće smanjenje od 50 baznih bodova, što bi moglo sniziti stope na oko 5 sa trenutnih 5,5 posto.

Voditelj strategije financijskih tržišta Westpac Banking Corp. u Australiji, Martin Whetton, rekao je za Bloomberg da bi u najmanju ruku, trebali očekivati ​​manje smanjenje s obzirom na niz podataka i početnu točku politike, a to bi trebalo opravdati tržišno određivanje cijena.

Kriptotržišta ponovno su pala u ponedjeljak ujutro, s padom ukupne kapitalizacije za 4,3 posto na 2,12 bilijuna dolara, brišući sve dobitke ostvarene vikendom. Bitcoin je pao 3,5 posto, s iznad 60.000 dolara u nedjelju na ispod 57.500 dolara u ponedjeljak ujutro.  Ethereum je bio pogođen još jače, s padom od 6 posto na 2.275 dolara, što je njegova najniža razina u više od tjedan dana. Altcoini su djelovali slično, sljedeći primjer bitcoina i ethereuma.

17. rujan 2024 14:16