Tvrtke i karijere
StoryEditor

Brodotrogirov predstečaj: Vjerovnici Danku Končaru otpisali 430 milijuna kuna potraživanja

08. Ožujak 2020.
Danko Končar

Odobrena je prestečajna nagodba za BRODOTROGIR Danka Končara. Ukupne obveze su 710 milijuna kuna, a najveći vjerovnici su HBOR (337 milijuna kuna), PBZ (94,88 milijuna kuna), tvrtka vlasnik, Končarova KERMAS ENERGIJA (91,7 milijuna kuna), te nizozemski konzorcij CENTRAAL B.V. - EL-TEC ELEKTROTECHNOLOGIE B.V, COOPS & NIEBORG PROJECTS B.V, BARKMEIJER STROBDS B, V. (65,68 milijuna kuna).

PBZ bi trebao kompletno dugovanje inkasirati, nakon počeka od godinu dana, u ratama tijekom osam godina, ostali vjerovnici pristali su na 70 posto otpisa potraživanja (oko 430 milijuna kuna), a preostalih 213 milijuna dobit će u istom ritmu kao i PBZ. Prije toga potvrđen je predstečajni sporazum za BRODOTROGIROVU tvrtku kćer HRVATSKU BRODOGRANDJU TROGIR, kojim su vjerovnici pristali na isti model – 70 posto otpisa od 137 milijuna kuna potraživanja, a preostali 41 milijun kuna naplatit će nakon počeka od godinu dana, u ratama tijekom osam godina.

Od tih 137 milijuna kuna čak sto milijuna potraživanja su povezanih tvrtki. I vjerovnik SERVISNI CENTAR TROGIR (u suvlasništvu državne HRVATSKE BRODOGRADNJE – JADRANBRODA i KERMASOVA (Končarova) BRODOTROGIRA) otpisao je 30 milijuna kuna svojih potraživanja, a ostatak će namiriti prijenosom koncesije sa sadašnjeg ovlaštenika – HRVATSKE BODOGRADNJE TROGIR. Sad su na redu pregovori s potencijalnim partnerima, a Končar u Jutarnjem listu posebno spominje ukrajinskog proizvođača čelika Vadima Novinskog, koji je suvlasnik Metinvest holdinga Rinata Ahmetova.

26. travanj 2024 06:28