Klub izvoznika
StoryEditor

Brodosplit - Svečano porinut putnički brod za polarne ekspedicije

23. Svibanj 2020.
Porinuće Brodosplit
Tehnološki napredan brod ugovoren je s Quark Expeditionsom, američkom tvrtkom u sastavu grupacije Travelopia koja u svome portfelju ima niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja

U Brodograđevnoj industriji Split u subotu je održana svečanost porinuća putničkog broda za polarne ekspedicije koji će nositi ime 'Ultramarine'. Tehnološki napredan brod za polarne ekspedicije ugovoren je s ​Quark Expeditionsom, američkom tvrtkom u sastavu grupacije ​Travelopia ​koja u portfelju ima niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja.

Na porinuću su bili brojni predstavnici državne i lokalne vlasti, ministar gospodarstva i izaslanik predsjednika Vlade RH Darko Horvat, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak te kuma novogradnje Andrea Mutak, štićenica ‘Anđela’, udruge koja se brine o djeci s najtežom invalidnošću i teškoćama u razvoju.

– Ovo je drugi od tri broda koja smo ugovorili na potpuno nov način, koji uključuje i financiranje broda. Tako smo pokazali zahtjevnom svjetskom tržištu mogućnosti hrvatske brodogradnje i Brodosplita, koji izrasta u lidera europskih graditelja polarnih kruzera. Veseli me što danas možemo pokazati kako se u teškom vremenu za gospodarstvo mogu realizirati vrlo zahtjevni i složeni projekti – rekao je Debeljak.

Nakon isporuke polarnoga kruzera 'Hondius', koji je odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu, taj brod nova je potvrda Brodosplitova iskoraka na tržište putničkih brodova dugih do dvjesto metara.

18. travanj 2024 01:28