Lider invest
StoryEditor

Lider invest u Vukovaru: Samo dva posto stranih ulaganja završi u Slavoniji

06. Kolovoz 2019.
LIDER INVEST - VUKOVAR, Božica Lapićfoto Dražen Lapić

U uvodnom dijelu, skupa Lider invest – istok održanom danas u Županijskoj komori Vukovar predsjednik stručnog odbora Lider investa Mladen Vedriš predstavio je sam projekt, odnosno što je u protekle četiri godine Lider invest nagradio i postigao, nakon čega je Božica Lapić iz Ministarstva gospodarstva govorila o mjerama koje vlada dosada poduzela za poboljšanje uvjeta poslovanja i privlačenje investicija, najavila nove mjere i pojasnila zašto treba ulagati u Hrvatsku.

Tako je podsjetila na poreznu reformu i smanjenje administrativnih barijera (samo u ovoj godini 314 mjera), ali i na osnivanje radne skupine namijenjene poboljšanju klime.

Sljedeći koraci uključuju 4. krug porezne reforme, jačanje digitalizacije javne uprave, skoro donošenje strategije razvoja do 2030., uvođene eura i ulazak u Schengen. U Hrvatsku se isplati ulagati, rekla je, zbog lokacije, konkurentnih troškova rada, atraktivnih poticaja, velikog broja poslovnih zona, oko 16 tisuća zadovoljnih investitora dosada i razvijenog ljudskog kapitala.
Iako je od 1993. do prošle godine ukupno u Hrvatskoj bilo 33,5 milijarde eura izravnih stranih ulaganja, samo je oko 750 milijuna eura otišlo u istočnu hrvatsku regiju, što i nije laskava statistika, rekla je Lapić. To je samo dva posto stranih investicija! Kako bi se to promijenilo, Vlada je pokrenula projekt u suradnji sa Svjetskom bankom kojim bi se u pet slavonskih županija slilo oko 18,7 milijardi eura investicija iz europskih fondova.

U zaključku, Lapić je pozvala poduzetnike da se slobodno jave sa svim upitima i komentarima Ministarstvu gospodarstva koje je uklapanjem Agencije za investicije i konkurentnost ove godine postalo odgovorno za privlačenje investicija.

Drago Dević prisutnima je predstavio novu internetsku uslugu FINA-e koja omogućuje pristup aktualnih informacijama o poslovnim subjektima u realnom vremenu. Info.biz usluga dostupna je u besplatnoj varijanti, start (2500 kuna bez PDV-a), Expert (4500kn) i Premium (6700kn), a razlika je, naravno, u razini dostupnih mogućnosti u svakom od ovih paketa. Neke od funkcionalnosti koje je Dević naveo uključuju ocjenu kreditnog rejtinga, napredno pretraživanje poslovnih subjekata, financijske podatke, gledanje tko vas je pregledavao itd.

Posljednje predavanje, o inovativnom gospodarstvu, održao je Tomislav Radoš iz Hrvatske gospodarske komore koji je kroz ključne statistike usporedio Hrvatsku s deset novih članica Europske unije. Napomenuo je da se ove godine očekuje dosezanje pretkrizne razine BDP-a, ali i da je Hrvatska tek na 62 posto prosjeka EU-a, dok su Češka i Slovenija na nekih 90 posto).
Deficit robne razmjene isto je visok i kroz godine članstva u EU kretao se ispod prosjeka drugih usporedivih članica Unije tijekom njihovih godina članstva. Posebno je porazan udio izvoza u BDP-u od samo 24 posto, što Hrvatsku smješta na posljednje mjesto u odnosu na EU10, a usprkos želji za modernizacijom hrvatske ekonomije, dominira izvoz koksa i rafiniranih naftnih proizvoda.

Na svim relevantnim ljestvicama Hrvatska stoji dosta loše, ali, istaknuo je Radoš, poduzimaju se mnoge mjere kako bi se to promijenilo (digitalizacija javne uprave, niz mjera za smanjenje barijera, novi zakoni u pripremi…).
Hrvatska po prvi put ima uspostavljen inovacijski sustav, ali da bi dosegnula prosjek EU-a od tri posto izdvajanja za inovacije i istraživanje u BDP-u, država bi morala sljedeće godine isplatiti preko 20 milijardi kuna u tu svrhu, poručio je Radoš.

23. svibanj 2022 08:13