Lidertrend
StoryEditor

Belgijski liječnici kao terapiju za pandemijski stres prepisuju posjet muzejima

06. Rujan 2021.
Inicijativa je potaknuta studijom koja dokazuje da umjetnost može pozitivno utjecati na pacijente koji pate od poremećaja prehrane, Alzheimera, PTSP-ija i problema s mentalnim zdravljem

Jedna od najpoznatijih u Europi, belgijska bolnica Brugmann uvela je jednu prilično zanimljivu inovaciju u svoje metode liječenja. Pacijentima koje pate od tjeskobe, stresa i umora uzrokovanom poznatom traumom zvanom - pandemija, kao lijek prepisuju posjet muzejima. Riječ je o eksperimentalnom programu u trajanju tri mjeseca koji će omogućiti pacijentima da u sklopu terapije potpuno besplatno posjete pet državnih muzeja.    

Učinkovita terapija

Eksperiment je inspiriran inicijativom montrealskog Museum of Fine Arts iz 2018. koji je svoja vrata potpuno besplatno otvorio pacijentima, njihovim obiteljima i njegovateljima i to nakon što je provedena studija dokazala da umjetnost može pozitivno utjecati na pacijente koji pate od poremećaja prehrane, Alzheimera, PTSP-ija i problema s mentalnim zdravljem.

Belgijske liječnike podržava i vlada iz koje su poručili da kriza Covid-19, rastući stres, burnout i druga patološka stanja samo potvrđuju koliko su važni ovakvi projekti. Umjetnost, tvrde, doista liječi.

23. travanj 2024 10:52