Lidertrend
StoryEditor

Prestižna nagrada Booker otišla u ruke južnoafričkog književnika Damona Galguta

05. Studeni 2021.
Ovo je Galgutova treća nominacija, a priznanje i novčanu nagradu od 50 tisuća funti dobio je očaravši žiri obiteljskom sagom ispričanom kroz četiri pogreba

Južnoafrički književnik Damon Galgut dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade Booker za roman The Promise (Obećanje). Ovo je Galgutova treća nominacija, a priznanje i novčanu nagradu od 50 tisuća funti dobio je očaravši žiri pričom o jednom neispunjenom obećanju koje je bjelačka obitelj smještena u Pretoriji dala svojoj tamnoputoj služavki. – Trebalo je proći dosta vremena da dođem do ovdje gdje sam sad, ali sad kad sam uspio, osjećam da tu ne pripadam – rekao je Galgut koji je tu jedinstvenu obiteljsku sagu koja počinje osamdesetih godina prošlog stoljeća i pokriva nekoliko desetljeća, ispričao kroz četiri obiteljska pogreba.

Značajna nagrada

Roman su mnogi kritičari prozvali sjajnim, a otpočetka odbrojavanja do dodjele bio je favorit među šest nominiranih djela. Inače, Booker ili, u punom nazivu The Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najuglednijih književnih nagrada na svijetu, a piscima engleskog govornog područja dodjeljuje se od 1969. Međunarodna inačica, Man Booker International Prize, za naslove koji su prevedeni na engleski jezik uvedena je 2005. Bez obzira radili se o originalnoj dodjeli ili 'sestrinskoj' međunarodnoj, Booker nagrada nominiranim književnicima i dobitnicima jamči slavu, ali i dobru prodaju u knjižarama. Na hrvatskom se jeziku može pronaći Galgutov roman 'U nepoznatoj sobi: tri putovanja' u prijevodu Maje Šoljan i izdanju Školske knjige.

25. travanj 2024 14:33