Lidertrend
StoryEditor

Projekt Starline: Google želi da video-razgovori izgledaju isto kao da su uživo

27. Svibanj 2021.
Google se posljednjih par godina posvetio razvoju tehnologije koja prijateljima, članovima obitelji i radnim kolegama pomaže da osjete tu, makar prividnu, fizičku blizinu s osobom s kojom razgovaraju preko ekrana.

Tijekom pandemijskih mjeseci, mnogima su kontakti s najmilijima bili svedeni na one preko ekrana. No, može li tehnologija pomoći da osjetimo da su nam još bliže, toliko bliže da se doima da su s nama u prostoriji?

To si je pitanje postavila kompanija Google koja se posljednjih par godina posvetila razvoju tehnologije koja prijateljima, članovima obitelji i radnim kolegama pomaže da osjete tu, makar prividnu, fizičku blizinu s osobom s kojom razgovaraju preko ekrana. Budući da su karantene diljem svijeta produbile potrebu Zemljana za fizičkom bliskošću, Google je požurio s razvojem te nove tehnologije i predstavio - Projekt Starline.

U priopćenju, Google je objasnio da tehnologiju Starline valja zamisliti kao gledanje kroz prozor, a ne u ekran.

- I kroz taj prozor vi vidite drugu osobu, u njenoj stvarnoj veličini, u 3D dimenziji. Možete normalno razgovarati, ostvariti kontakt s očima, gestikulirati - pojasnili su iz Googlea te dodali kako su najponosniji na to da kad sjednete pred Starline i započnete razgovor, tehnologija pada u drugi plan, a vi imate osjećaj kao da je osoba zaista tu.

Taj osjećaj u Googleu su nazvali 'hyper-telepresence' koji je realiziran uz pomoć softverske tehnologije računalnog vida, strojnog učenja, audio i real-time kompresije te novih hardverskih komponenti poput ekrana i kamera koje kreiraju dubinu.

Nova tehnologija trenutno se nalazi u nekoliko Googleovih ureda, ali kompanija obećava da će je u skoroj budućnosti učiniti dostupnom i široj publici.

26. travanj 2024 05:48