Lidertrend
StoryEditor

Rawdah Mohamed - Prva urednica zapadnjačkog modnog časopisa s hidžabom

28. Svibanj 2021.
Vogue Skandinavija koncept inkluzivnosti podiže na posve novu razinu te stvara radno okruženje u kojem se osobe različitog podrijetla i kulturološkog naslijeđa osjećaju cijenjeno.

Rawdah Mohamed, somalijsko-norveški model čiji je protest protiv zabrane nošenja hidžaba u Francuskoj postao viralan, proglašena je urednicom prvog skandinavskog izdanja Voguea. Mohamed je tako postala prva urednica nekog zapadnjačkog modnog časopisa koja ponosno nosi hidžab, maramu kojom kosu prekrivaju žene islamske vjeroispovijesti. Kako je Mohamed objavila na svom Instagram profilu, Vogue Skandinavija koncept inkluzivnosti podiže na posve novu razinu te stvara radno okruženje u kojem se osobe različitog podrijetla i kulturološkog naslijeđa osjećaju cijenjeno.

- Nadam se da ću biti kulturološka sila promjene koja će učiti, rasti i suočavati se sa svim izazovima koji dolaze s novom ulogom -  poručila je Mohamad.

Urednica aktivistkinja

Inače, taj je model u travnju ove godine, nakon najave zabrane hidžaba u Francuskoj, objavila post na Instagramu s fotografijom svog dlana na kojem piše - 'Miči ruke s mog hidžaba' (Hands off my hijab). Kako prenosi Guardian, ta se objava brzo pretvorila u kampanju koja je poharala društvene mreže - Twitter, Instagram i TikTok. Kako je tada izjavila Mohamed, svi smo pozvani da sudjelujemo u javnoj diskusiji, sudjelujemo u procesu donošenja odluka i postanemo utjecajan glas u modnoj industriji.

Nova uloga u Vogueu svakako je dovodi u poziciju da svoj utjecaj proširi i dalje te da utječe na promjenu percepcije pripadnika muslimanske vjeroispovijesti, ali i drugih manjima. Ovaj potez čelnika Voguea je, kako tvrdi, potvrda kolektivnog dostignuća u boljem shvaćanju čitavog svijeta mode. Budući da su grupu Conde Nast, vlasnika Voguea, tresli skandali u vezi s rasizmom, ona svoju novu poziciju ne vidi kao 'ispravljanje krivih Drina' te će dati sve od sebe da pomogne industriji u njenom napretku. Prvo broj Voguea Skandinavija bit će lansiran u kolovozu, a prema najavama, u tiskanom će izdanju izlaziti šest puta godišnje te biti primarno usredotočen na digitalni svijet.

25. travanj 2024 13:03