Ukratko
StoryEditor

Osigurajte na vrijeme svoj primjerak ograničene serije numizmatičkih kompleta

14. Srpanj 2021.
Numizmatički kompleti kovanog novcafoto Branimir Kralj

Hrvatska narodna banka u suradnji s državnom kovnicom novca, Hrvatskim novčarskim zavodom, izdala je numizmatičke komplete prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca s motivima i nominalnim vrijednostima devet apoena optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe, s godinom kovanja '2021.' u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2021., povijesnoga i političkog događaja važnog za Republiku Hrvatsku.

Likovno rješenje lica i naličja zlatnoga i srebrnoga kovanog novca istovjetno je optjecajnome kovanom novcu kuna i lipa istih nominalnih vrijednosti. Autor idejnoga i likovnog rješenja prigodnoga kovanog novca je akademski kipar Kuzma Kovačić, a kovani novac otkovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Ambalaža za zlatni komplet izvedena je kao 'Hrvatska kocka', trodimenzionalna verzija hrvatskog heraldičkog elementa kvadrata, izrađena od hrasta i masline, vrijednih stabala koja se nalaze i na apoenima hrvatskih kovanica. Zlatni apoeni u kapsulama smješteni su unutar pakiranja na šahovnicu samostalnih postamenata od hrasta i masline koji se mogu izvaditi za dojmljivu prezentaciju.

Za srebrni komplet dizajnirana je inačica 'Hrvatski kvadar', izrađen od hrasta, dok su apoeni u kapsulama smješteni unutar ambalaže na šahovnicu izvedenu s lipom, svijetlim drvetom koje je ujedno i naziv za stoti dio hrvatske valute. Dizajn ambalaže potpisuje kreativni tim Design Bureau Izvorka Jurić, Izvorka Jurić i Jelena Gvozdanović.

Zlatni i srebrni kompleti otkovani su u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća visokoga kovničkog sjaja te su izdani u ograničenoj seriji. Zlatni komplet izdaje se u količini od 30 komada a srebrni u količini od 300 komada te su pušteni u prodaju 25. lipnja 2021. Otkovi nisu u prodaji pojedinačno već isključivo kao kompleti.

Kroz nekoliko godina, službena hrvatska valuta postat će euro stoga će numizmatički kompleti ograničenih serija poput ove biti vrijedna uspomena na značaj i važnost dugogodišnje hrvatske valute - kune.

Informacije o narudžbama i kupovini dostupne su na web stranicama Hrvatskog novčarskog zavoda te putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

15. kolovoz 2022 11:54