Ukratko
StoryEditor

Ulaganje i mogućnosti financiranja na P2P platformi

15. Lipanj 2021.
Kao rezultat vlastite ideje i razvoja, P2P platforma postavlja nove standarde na tržištu financijskog posredovanja

P2P financijska online platforma na jednome mjestu povezuje poduzeća s viškom likvidnih sredstava koja žele na siguran i jednostavan način profitabilno uložiti svoj novac te poduzeća s manjkom likvidnosti za financiranje obrtnoga kapitala. Prije svega je namijenjena domaćim pravnim subjektima, ne i fizičkim osobama. Taj se oblik poslovanja u svijetu primjenjuje posljednjih petnaestak godina i sličnih platformi ima više stotina.

P2P FINANCE d. o. o., financijskotehnološko (fintech) poduzeće koje je upravitelj P2P platforme, prve platforme za peer-to-peer financiranje u Hrvatskoj, u vlasništvu je ljubljanskog poduzeća BORZA TERJATEV d. o. o. koje je od 2016. slovenskim pravnim subjektima s pomoću P2P platforme omogućilo više od 266 milijuna eura obrtnih sredstava, a ulagačima ukupno više od 1,4 milijuna eura neto prinosa.

Ulaganje s pomoću P2P platforme – nova alternativa postojećim investicijskim mogućnostima

Ulaganje na P2P platformi jednostavan je i transparentan plasman novca u kvalitetna potraživanja i kratkoročne zajmove hrvatskih poduzeća.

S jedne su strane ulagači kupci tražbina, tj. poduzeća i poduzetnici koji zbog prirode svoga poslovanja imaju višak novca ili je njihovo poslovanje sezonsko te žele i mogu sigurno i disperzirano ulagati novac uz nizak rizik, odnosno poduzeća koja traže alternativni oblik ulaganja, a nemaju previše vremena za svakodnevno praćenje volatilnih tržišta vrijednosnica. Ulagači na P2P platformi javne su korporacije, profesionalni investitori te privatna poduzeća različitih profila, institucionalni investitori kao što su osiguravajuća društva te fondovi. Ti ulagači mogu ostvariti godišnje fiksne neto prinose od 5 do 12+ posto. Visina prinosa najviše ovisi o investicijskoj politici pojedinačnog ulagača, odnosno odabranim kriterijima prema kojima se njihova sredstva plasiraju dalje u odgovarajuće tražbine. Prihvaćanje investiranja u tražbine nižega bonitetnog razreda automatski znači više očekivane prinose, ali i veći rizik, i obratno.

image

Kako radi? P2P Finance omogućuje vam jednostavan, siguran i isplativ plasman novčanih sredstava u kratkoročna potraživanja i zajmove

foto

Radi zaštite ulagača provodi se niz mjera upravljanja rizicima, pa tako u suradnji s poduzećem Bisnode P2P platforma omogućuje automatiziranu procjenu i praćenje kreditnih rizika u realnom vremenu. Novac se ulaže automatizirano, prema unaprijed definiranim preferencijama svakog ulagača, i u bilo kojem trenutku može se i povući ako nije plasiran. Neplasirana sredstva ulagača nalaze se na računu za posebne namjene koji je izuzet od eventualnog ovršnog odnosno stečajnog postupka P2P platforme. Rizik se disperzira frakcijskim otkupom tražbina: ulagač definira maksimalnu dopuštenu izloženost svoga portfelja do svakog dužnika, a sve usluge poravnanja i namire transakcija pod kontrolom su P2P platforme. P2P FINANCE brine se za povrat odnosno naplatu plasiranih sredstava koja su osigurana raznim instrumentima osiguranja, što ovisi o bonitetu primatelja financiranja.

Zajmovi i otkup tražbina na P2P platformi – suvremeno financijsko rješenje za mala i srednja poduzeća

P2P platforma omogućuje malim i srednjim poduzećima jednostavan i brz pristup financiranju na osnovi ustupa kvalitetnih nedospjelih poslovnih potraživanja i kratkoročnih namjenskih zajmova do šest mjeseci za financiranje novih primljenih narudžbi ili postojećih potraživanja od kupaca u inozemstvu.

image

Online postupak dobivanja financiranja. Isplata novca još isti dan

foto

Nasuprot ulagačima prodavatelji su tražbina, odnosno poduzeća kojima treba dodatna likvidnost za financiranje svog poslovanja, zatim poduzeća s postojećim ili budućim potraživanjima od kvalitetnih domaćih ili inozemnih kupaca te koja dolaze iz segmenta malog i srednje velikog poduzetništva (SME), što znači da članovi P2P platforme mogu postati i obrtnici i slobodna zanimanja pod uvjetom da su obveznici predaje godišnjih financijskih izvještaja; to su i poduzeća koja nemaju ni vremena ni resursa za birokratski komplicirano i vremensko zahtjevno bankarsko kreditiranje i ne žele biti dugoročno vezana ugovorima s bankama i ostalim financijskim institucijama.

Zašto P2P platforma?

P2P platforma dostupna je 24 sata na dan, sedam dana u tjednu i nije vam potreban osobni kontakt.

Registracija i vođenje računa na P2P platformi besplatni su i nema nepotrebne administracije. P2P platforma potpuno je usklađena sa zakonodavstvom koje uređuje sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma, zaštitu osobnih podataka, ustup tražbina, zajam i online trgovinu.

image

Olakšava poduzećima pristup likvidnosti. Kupcima tražbina pruža likvidno, disperzirano i profitabilno ulaganje

foto

Cilj P2P platforme jest omogućiti neometan rad alternativnog financijskog tržišta koje dopunjuje manjkav i nepovoljan bankarski sustav i postati najisplativije dugoročno ulaganje u segmentu ulaganja s fiksnim prinosom te omogućiti najlakši pristup financijskim sredstvima. Platforma ima aktivnu ulogu financijera i katalizatora gospodarskog rasta te otvara i sebi prostor za uspješno poslovanje.

Posjetite P2P platformu na www.p2pfinance.hr i provjerite prinose na ulaganja ili zatražite ponudu za financiranje.

Kontakt: +385 99 3434 433

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

19. travanj 2024 17:30