Ukratko
StoryEditor

Z centar: Već prvog vikenda imali smo više od 120 tisuća posjetitelja

03. Rujan 2021.
Maja Medunović
Z centar veže Zagreb, zapad, zabavu, zakupce i zadovoljstvo u jednu jedinstvenu cjelinu. Njegov koncept koji se sastoji od dvije zgrade povezane trgom također podsjeća na slovo Z. Centar je zaista centar nove generacije

Prošlog je četvrtka otvoren novi šoping-centar u Zagrebačkom naselju Špansko – Z centar, vrijedan 620 milijuna kuna, čiji je investitor tvrtka Sensa nekretnine. Direktorica Z centra Maja Medunović, ispred tvrtke Kvadrati upravljanje kojoj je povjereno upravljanje Z centrom, kaže da je već za otvorenja popunjenost centra bila 70 posto, ove jeseni otvoreno će biti 80 posto, a ugovoreno je 90 posto. Vjeruje da će vrlo skoro postići punu popunjenost.

Je li trebalo hrabrosti krenuti u jedan takav projekt s obzirom na to da Zagreb obiluje trgovačkim centrima?

– Napravili smo istraživanje tržišta prije nego smo počeli graditi. Kada se odlučivalo o lokaciji Z centra, prevagnuo je podatak Državnog zavoda za statistiku prema kojem u radijusu 15 minuta vožnje od objekta živi više od 350 tisuća ljudi. Ako zbrojimo kvartove zapadnog dijela Zagreba, dolazimo do velikog broja obitelji s djecom, što nam je pružilo priliku da njima, kao i onima u okolici, omogućimo nove sadržaje i aktivnosti. Posebno se to tiče i velikog broja mladih pripadnika generacije Z, kojih okvirno brojimo 30 tisuća – definitivno željnih pozitivnih promjena i novih mogućnosti u bližem okružju.

Kakve su prve reakcije nakon otvaranja Z centra?

– Komentari su pozitivni, posjetitelji oduševljeni i još uvijek pristižu same pohvale. Osim što smo ponudili potpuno nov sadržaj, građane je iznenadio novi koncept centra, koncept nove generacije više otvorenoga šoping-centra. Jedinstveni koncept gradnje čine dva objekta, trgovački centar Sjever i retail-park Jug smješten uz Ljubljansku aveniju, koji su vanjskim grijanim trgom spojeni s dječjim igralištem i terasom gdje posjetitelji mogu opušteno popiti kavu nakon ili prije kupnje. Na gornjem katu trgovačkog centra Sjever također je velika terasa restorana s pogledom na grad i drugim smještenim dječjim igralištem. Pripadnici Z generacije zadivljeni su najvećom gejming-arenom, a ljubitelji šopinga novim konceptima brojnih prodavaonica, koje upravo u Z centru imaju najveće kvadratne površine u Zagrebu. Posjetitelji su, osim ponudom, jako zadovoljni modernim izgledom i ugođajem Z centra.

Kakav je interes zakupaca, hoćete li uspjeti popuniti sve kapacitete?

– Iako je na zapadu dostupan veći dio trgovina uz naš centar, upravo zahvaljujući njemu stanovnici tog dijela grada imaju dostupne i trgovine koje nisu do sada imali, što donosi jedan potpuno novi doživljaj šopinga uz laku dostupnost. Jedan od zanimljivijih zakupaca Z centra je najveća gejming-arena u Zagrebu, koja se proteže na više od 1400 kvadrata. Uz više od 1300 planiranih parkirnih mjesta, unutar podzemne garaže smještena je i besplatna punionica za istodobno punjenje čak osam električnih automobila. Osim velikog otvorenja potkraj kolovoza, početkom jeseni 2021. planirano je otvorenje novih prodavaonica te velike dječje igraonice s inovativnim sadržajem, a uskoro očekujemo kockarnicu i puštanje u pogon vanjskih sportskih terena. Z centar uvodi i novost na hrvatskom tržištu, multibrend-dućan za muškarce, koji se također otvara u drugoj fazi, a u budućnosti će se otvoriti i multipleks-kino, prvo takvo u zapadnom dijelu grada.

Koliko očekujete potrošača na dan u Z centru i što će ih privući?

– Očekivanja su naravno velika, ali dostižna. Vjerujemo da nadopuna koju smo donijeli sa Z centrom omogućava posjetiteljima veći izbor, koji je uvijek poželjan. Već prvi vikend otvorenja imali smo više od 120 tisuća posjetitelja i time smo si postavili ljestvicu vrlo visoko. Planiramo i dalje raditi na nadopuni ponude za naše posjetitelje, ali i pozicionirati naš trg kao mjesto susreta i ugodno provedenog vremena s obitelji, prijateljima ili jednostavnog uživanja u miru uz ukusan obrok ili topli napitak.

Zašto se zove Z centar?

– Z centar veže Zagreb, zapad, zabavu, zakupce i zadovoljstvo u jednu jedinstvenu cjelinu. Njegov koncept koji se sastoji od dvije zgrade povezane trgom također podsjeća na slovo Z. Centar je zaista centar nove generacije, ali i ono što želimo postići je i da se, osim ostalih posjetitelja, i generacija Z kod nas osjeća kao kod kuće. 

28. travanj 2024 19:20