Hrvatska
StoryEditor

Aladrović: Isplate 3250 kuna po zaposleniku idu već ovoga tjedna, kriterije ove mjere ćemo brzo mijenjati

24. Ožujak 2020.
Josip Aladrovićfoto Dražen Lapić

Ministarstvu rada i mirovinskog sustava se za mjeru financiranja minimalne plaće do sada javilo 7.400 poslodavaca sa 40.000 zaposlenika, iznos potpore je 3.250 kuna po zaposleniku, a prve isplate kreću već ovaj tjedan, najavio je u utorak ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Među mjerama pomoći gospodarstvu je i financiranje stopostotnih troškova neto minimalne plaće po zaposlenom, a Aladrović ističe kako su mjere tog resora usmjerene očuvanju radnih mjesta kod poslodavaca koji su pogođeni koronavirusom, odnosno kojima je zbog virusa narušena poslovna aktivnost. 

Mjera se operativno počela provoditi u ponedjeljak u ponoć, do sada ima oko 7.400 prijava poslodavaca, a odnose se na 40.000 radnih mjesta. Trajanje mjere je od 1. ožujka do 31. svibnja, dakle tri mjeseca, a iznos potpore iznosi 3.250 kuna po zaposleniku, rekao je Aladrović na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na kojoj su predstavljene mjere pomoći gospodarstvu. Ciljane skupine koje su obuhvaćene tom mjerom su turizam i ugostiteljstvo, prijevoz i skladištenje, radno intenzivne industrije te poslodavaci iz djelatnosti zdravstvenog turizma.

"To su grane koje su prve pogođene koronavirusom", rekao je Aladrović, dodavši da će u mjere biti uključene i druge djelatnosti koje se osjećaju pogođene krizom. Poslodavci kojima je odlukom Stožera civilne zaštite onemogućen rad na određeno razdoblje automatski su uključeni u tu mjeru, kao i svi drugi poslodavci koji mogu dokazati utjecaj koronavirusa na svoje poslovanje, istaknuo je ministar. Naglašava i kako se željelo naglasiti osiguranje djelatnosti mikro poduzeća pa se tako posebno stimuliraju svi oni koji imaju do deset zaposlenika.

Kriteriji za sam odabir i mogućnost apliciranja na mjeru definirani su krajem prošlog tjedna na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Kriteriji su, kako je istaknuo, vrlo široki, no prije svega bitno je opisati razloge zbog kojih se traži potpora za očuvanje radnih mjesta i potkrijepit to dokazima. Kriterij za dobivanje pomoći je pad prihoda poduzeća u prvom tromjesečju od 20 posto i više. 

"Ono što prihvaćamo kao opis je nemogućnost novih narudžbi, sirovina, repro materijala, alata neophodnih za rad i sl., kao i samu nemogućnost isporuke gotovih proizvoda", rekao je Aladrović. Možda su mjere nesavršene, kaže ministar, ali najavljuje i da će kriterije ažurirati već ovaj tjedan i tako omogućiti i drugim poslodavcima, koji su možda onemogućeni u određenom dijelu u korištenju mjera, da mjere i koriste.

Po podacima koje je iznio, više od 80 posto zahtjeva je poslano putem on line obrazaca, a oko 300 djelatnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje radi isključivo samo taj posao. Nadalje, uspostavljen je kontakt centar s 50 aktivnih agenata koji odgovoraju na upite poslodavaca i građana. Aladrović očekuje da prve isplate sredstava krenu do kraja ovoga tjedna, odnosno da se sva sredstva doznače do 15. travnja. Za te mjere osigurano je, u dogovoru sa Ministasrstom financija, oko pet milijardi kuna, rekao je ministar.

22. svibanj 2024 07:41