Hrvatska
StoryEditor

Aladrović: U program zapošljavanja "Zaželi" dosad uloženo 1,8 milijardi kuna

23. Lipanj 2021.
Josip Aladrovićfoto Dražen Lapić

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu u Osijeku da je u aktivnosti zapošljavanja u sklopu programa "Zaželi" do sada u Hrvatskoj uloženo 1,8 milijardu kuna, čime je višestruko premašena prvobitno planirana alokacija od 300 milijuna kuna.

To pokazuje koliki je interes i potreba za ovakvim programom, i učinit ćemo sve da osiguramo sredstva i u slijedećem financijskom razdoblju, tako da će treća faza sigurno biti prisutna u vremenu od 2021. do 2027. godine, rekao je Aladrović u Osijeku na dodjeli 18 ugovora  sklopu Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza 2.“, vrijednih više od 25 milijuna kuna. 

Ocijenio je da je  Osječko-baranjska županija ‘najsvjetiiji primjer ovoga programa, jer je na njenom području uloženo više od 330 milijuna kuna‘.

U sljedećem višegodišnjem financijskom okviru također planiramo osigurati sredstva za ovaj program, jer on u sebi sadrži tri prioritetna cilja Europskog socijalnog fonda - zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje. Siguran sam da ćemo još kvalitetnije i aktivnije provoditi ovakav program, poručio je ministar Aladrović na uručenju ugovora, kojem su nazočili i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić izvijestio je da je prva faza projekta "Zaželi" završena, i spremni su projekti za drugu fazu. 

Projekt je značajan zbog zapošljavanja žena, koje teško pronalaze posao na tržištu rada te krajnjih korisnika, koji osim usluge njege u kući, dobivaju uslugu socijalne uključenosti, čime se prevenira institucionalizacija, rekao je Lukić.

Aladrović: Treba se postići kvalitetan balans u novom Zakonu o radu

Na upit novinara što očekuje od pregovora o novom Zakonu o radu, ministar Aladrović je poručio kako očekuje dogovor. Istaknuo je da nakon prethonih konzulatcija sa socijalnim partnerima, ‘danas formalno počinje raditi radna skupina, i očekuje da ona bude efikasna‘. 

- Siguran sam da ćemo postići dogovor i da ćemo formirati novi zakon o radu koji će, s jedne strane, štititi radnike, pružiti im dodatnu zaštitu, ali s druge strane, omogućiti poslodavcima konkuretno okruženje - ocijenio je Aladrović.

Ističe da je teško procijeniti koje će biti najteže točke pregovora, ali je "sigurno da se mora postići kvalitetan balans".

- Ne možemo ići samo s pozicije poslodavaca, niti samo iz pozicije radnika ili sindikata. Bitno je da zakon o radu bude kvalitetno napravljen, tako da omogući konkuretno gospodarstvo,  a s druge strane, da radnici budu zaštićeni i da bude manje ugovora na određeno vrijeme - pojasnio je Aladrović.

Na novinarski upit potvrdio je da se razmišlja o populariziranju rada od kuće, i to određenim olakšicama, u kontekstu poslodavaca i kontekstu rada, dodavši kako očekuje da će novi zakon stupiti na snagu tijekom 2022. godine.

Sada je na redu radna skupina, ali s obzirom da smo imali prethodne konzultacije, koje su trebale utvrditi stavove socijalnih partnera, i približiti ih, siguran sam da ćemo taj rok dostići, rekao je ministar Aladrović.

U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u Zagrebu danas se održava prvi sastanak Radne skupine za izradu Iskaza o procjeni propisa i Nacrta prijedloga Zakona o radu. Sastanak predvoditi državni tajnik Dragan Jelić, a uz predstavnike Ministarstva, sudjeluju i predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca i Državnog inspektorata.

19. travanj 2024 02:17