Hrvatska
StoryEditor

Alen Vuksan-Ćusa (Auto Hrvatska Automobili): Poslovni najam donosi znatne uštede

15. Listopad 2021.
Alen Vuksan-Ćusa, izvršni direktor za osobni program i direktor društva Auto Hrvatska Automobili
Piše: Valentina Starčević

Dugoročnim se najmom automobila, osim što se omogućuje fleksibilnost trajanja najma i ugovaranja kilometraže u skladu s potrebama, štedi i vrijeme

Dugoročni poslovni najam vozila na tržištu se nameće kao iznimno isplativa i korisna usluga, ističe Alen Vuksan-Ćusa, izvršni direktor za osobni program i direktor društva Auto Hrvatska Automobili. Objašnjava to time što sve više tvrtki smatra da je nabava vozila vlastitim sredstvima ili leasingom nepovoljna opcija zbog kreditnog zaduženja i nefleksibilnosti pri povratu ili zamjeni vozila. Poslovni se procesi ubrzavaju i mijenjaju brže nego ikad prije, kaže, a sve dugoročne financijske obveze ograničavaju fleksibilnost poslovanja mnogim poslovnim korisnicima.

Što obuhvaća poslovni najam?

– U cijeni poslovnog najma uz vozilo su obuhvaćeni redovito i izvanredno održavanje, godišnja registracija vozila poput troškova registracije, tehničkog pregleda vozila, cestarina i godišnji porez na cestovna vozila, AO i AK osiguranje, RTV pretplata, periodička zamjena guma s uključenim hotelom za gume, upravljanje štetama, zamjensko vozilo, dostava i preuzimanje vozila pri odlasku u servis. Mjesečna rata najma zapravo pokriva sve troškove osim goriva.

Komu je namijenjen?

– Poslovni najam namijenjen je prije svega pravnim subjektima, no njime se mogu koristiti i privatne osobe.

Koje su prednosti poslovnog najma u odnosu na druge oblike financiranja vozila za pravne subjekte?

– Za razliku od drugih načina upotrebe automobila, prije svega za poslovne korisnike, u dugoročnom najmu automobila, osim što se omogućuje fleksibilnost trajanja najma i ugovaranja kilometraže u skladu s potrebama, korisnik štedi i vrijeme jer vlasnik ne treba pratiti stanje i trenutačne vrijednosti vozila, nego kompletnu brigu o vozilu prepušta nama.

Što je potrebno da bi klijentu bilo omogućen dugoročni najam vozila?

– Poželjno je da pravni subjekt posluje na području Republike Hrvatske i da uredno dugoročno posluje te da je tvrtkin bonitet stabilan.

23. travanj 2024 14:06