Hrvatska
StoryEditor

EU i eurozona u listopadu bilježe najvišu razinu inflacije u 13 godina

17. Studeni 2021.
inflacija, cijene hrane

Godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni snažno je porasla u listopadu, dosegnuvši najvišu razinu u više od 13 godina, potaknuta poskupljenjem energenata, a u Hrvatskoj približila se prosjeku eurozone, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), porasla je u listopadu na 4,4 posto, što je njezina najviša razina od srpnja 2008. godine, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U rujnu iznosila je 3,6 posto.

Rast cijena snažno je ubrzao i u eurozoni, na 4,1 posto, također dosegnuvši najvišu razinu u nešto više od 13 godina, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca. U rujnu cijene su porasle 3,4 posto.

U listopadu prošle godine cijene su u EU porasle 0,3 posto dok su u eurozoni bilježile isti postotni pad.

Visoka stopa inflacije u listopadu najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, za čak 23,7 posto u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Značajno je na inflaciju u EU i eurozoni utjecao i skok cijena u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, za 4,6 posto, dijelom odražavajući nisku poredbenu osnovicu u 2020. godini kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi.

Hrvatska uz Nizozemsku i Austriju 

Svih 27 zemalja EU-a bilježilo je u listopadu višu stopu inflacije nego u prethodnom mjesecu, a najviša je bila u Litvi gdje je iznosila 8,2 posto.

Slijede Estonija i Mađarska gdje su cijene u listopadu porasle na godišnjoj razini 6,8 odnosno 6,6 posto, a u skupini su i Poljska i Rumunjska s rastom cijena za 6,5 odnosno 6,4 posto.

U Hrvatskoj potrošačke su cijene u listopadu porasle 3,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od veljače 2013. godine. U rujnu uvećane su na godišnjoj razini 3,5 posto dok su u listopadu 2020. bile manje za 0,2 posto nego u godini ranije.

Blizu su Hrvatskoj u prošlom mjesecu bile i Nizozemska i Austrija sa stopom inflacije od 3,7 posto i Slovenija gdje je iznosila 3,5 posto.

Najslabije su u prošlom mjesecu porasle cijene na Malti, za 1,4 posto, i u Portugalu, za 1,8 posto, a stopu inflacije nižu od tri posto bilježile su još samo Finska i Grčka, od 2,8 posto. 

18. svibanj 2022 10:45