Hrvatska
StoryEditor

HDS ZAMP odgađa izdavanje i slanje računa za glazbene licence

18. Ožujak 2020.

Zbog stanja u vezi s korona virusom u Hrvatskoj, HDS ZAMP odgađa izdavanje i slanje računa za ožujak svim ugostiteljskim objektima, hotelima, restoranima, frizerskim salonima i drugim malim korisnicima.

„U Hrvatskoj oko 40.000 poslovnih subjekata plaća licencu za korištenje glazbe, koja pokriva autorska i srodna prava za javno izvođenje. HDS ZAMP se, zajedno s kolegama iz izvođačke udruge HUZIP i diskografske udruge ZAPRAF, odlučuje na ovaj korak imajući u vidu izvanrednu situaciju koja se dramatično odrazila na poslovanje velikog broja poduzeća u zemlji,“ izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor službe za zaštitu autorskih prava Hrvatskog društva skladatelja.

Mnogi ugostiteljski objekti, hoteli, restorani, trgovine i slični korisnici vide glazbu za svoje klijente, goste i zaposlenike kao jedan od načina unaprjeđenja poslovanja. U Hrvatskoj je situacija s urednim plaćanjem za ta prava iz godine u godinu sve bolja. To je vezano za sve uspješnije turističke sezone, ali i jačanje svijesti o važnosti intelektualnog vlasništva.

Ovih su dana trebali biti poslani računi za glazbene licence za ožujak, ali u ovoj situaciji to će biti odgođeno.

„Pozorno pratimo sve mjere za ublažavanje posljedica na gospodarstvo zbog korona virusa koje donosi Vlada RH. One će nam biti i smjernice pri budućim odlukama vezano za naknade za autorska prava. Trenutno je najvažnije da svi zajedno, u dobroj vjeri, pokažemo solidarnost i razumijevanje,“ kaže Marčec i dodaje: „Posljedice u primanjima ove će godine osjetiti svi, a prvi su ih osjetili glazbenici jer su već otkazani svi koncerti, festivali, priredbe i druga javna događanja koja uključuju glazbu, što je veliki udar na egzistenciju svih koji od tog posla nastoje živjeti.“

Zato u HDS-u, HUZIP-u i ZAPRAF-u trenutno razmatramo učinkovite načine pomoći najugroženijima u glazbenoj branši, o čemu ćemo u najskorijem roku  obavijestiti sve članove. Ujedno, apeliramo i na Vladu: „Članovima udruga, svim vlasnicima i nositeljima autorskih i srodnih prava za koje radimo, želimo poručiti da svakodnevno tražimo najbolje načine kako bismo loše efekte ove situacije za njih pokušali koliko je moguće umanjiti. Molimo Vladu RH, i posebno Ministarstvo kulture da, u svojim mjerama za ublažavanje posljedica na poslovanje, posebnu pažnju obrate i na kulturni i kreativni sektor. On je, pokazalo se, teško pogođen situacijom uzrokovanom ovom pandemijom. Većina glazbenika, a posredno i njihovih obitelji, ostala je odjednom bez ikakvih prihoda. Zato se nadamo da će i nadležna ministarstva i Vlada RH, kod donošenja mjera za pomoć onima koji u ovom času imaju dramatične egzistencijalne probleme, predvidjeti i modele kojima će pomoći preživljavanju i ovog sektora. Posebno treba obratiti pažnju na samozaposlene, u potpunosti izložene tržištu, a poslovno ovisne o jednokratnim ugovorima, koji su u ovim okolnostima više sile apsolutno svi raskinuti. Stavljamo se na raspolaganje da svojim radom, informacijama i poslovnim procesima pomognemo pri provođenju tih modela u djelo,“ zaključuju udruge za kolektivno ostvarivanje glazbenih autorskih i srodnih prava.  

12. lipanj 2024 06:56