Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Naši političari pate od nepodnošljive lakoće ignoriranja ekonomskih tema

10. Prosinac 2020.
Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja među malobrojnim je političarima koji ssu se odvažili na izradu SWOT analize

Kako smjestiti četiri slona u fiću? Jedan od dogovora bio je – jednog po jednog; drugi: dva naprijed, dva otraga, a zapravo je univerzalni dogovor – teško. Jednako teško bilo je izvući SWOT analize hrvatske ekonomije od predstavnika stranaka.

Iako smo dopis poslali na 24 adrese, svim parlamentarnim strankama, dobili smo samo četiri odgovora (od kojih je jedan zakasnio za političku dionicu u ovotjednom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera, pa ćemo ga objaviti naknadno).  

Takav odaziv pokazuje koliko je hrvatska politika neovisna o ekonomiji, a još više koliko je hrvatska ekonomija nesretna s hrvatskom politikom. Lako je bildati rejting na svjetonazorskim pitanjima. Ali, kad treba taksativno navesti gdje je snaga hrvatske ekonomije, a gdje su joj slabosti, prilike i prijetnje, politički entuzijazam naglo ishlapi, čak i kod onih koji su pozdravili našu inicijativu i obećali odgovoriti, pa nisu. U tu nepodnošljivu lakoću neanaliziranja i nečinjenja uklopila se najveća stranka.

U sklopu serijala 'Hrvatski SWOT' danas objavljujemo analizu predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika i saborskog zastupnika Silvana Hrelje. Iz njegovog priloga izdvajamo slabost koju je naslovio kao kulturu korupcije, te prilike koje vidi u pametno iskorištenim EU fondovima, razvoju zelene ekonomije, dostupnosti tehnologija i znanja, te potražnji za zdravom i prirodnom hranom.

Među prijetnje uvrstio je pretjeranu EU regulaciju i nametanje pravila velikih igrača te posljedice mjera protiv korone.

Ovo posljednje tema je kojom ćemo se – u društvu i u Lideru – zasigurno još baviti; a razmatrat ćemo je već u sutrašnjem nastavku.

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera možete pročitati i analize Vesne Vučemilović (Domovinski pokret), Gorana Dodiga (HDS) i Velibora Mačkića, koji je na čelu Ekonomskog savjeta predsjednika RH Zorana Milanovića, te SWOT analizu poljoprivrede Marine Kresoje (Smarter)

22. travanj 2024 18:19