Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Zrinka Živković Matijević: Prilike su u visokotehnološkim industrijama i zdravstvenom turizmu

29. Prosinac 2020.
Zrinka Živković Matijević,foto Dražen Lapić

Glavna ekonomistica Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević u svojoj današnjoj SWOT analizi definira gotovo identične elementa snage hrvatske ekonomije kao i njena kolegica iz PBZ-a Ivana Jović u jučerašnjoj analizi.

To su stabilan financijski sustav, članstvo u EU, geografski položaj, percepcija Hrvatske kao sigurne zemlje te okoliš, odnosno resursi. Velika je podudarnost i u njihovom detektiranju prijetnji: odljev kvalificirane radne snage, loša poduzetnička struktura (poduzetnici iz nužde) te nevoljkost za promjene i reforme. Ipak, kod navođenje slabosti i prilika pokazuju da ipak nisu prepisivale jedna od druge.

Šalu na stranu, obje ove analize dolaze iz jednog sektora, pa je normalna sličnost u analitičkoj 'dioptriji'. Osim toga, poznato je da banke, pogotovu najveće, imaju jake analitičke odjele.

Čini se da PBZ i RBA u svojim analizama dolaze do vrlo sličnih dijagnoza hrvatske ekonomije. Uostalom, i ranije objavljena SWOT analiza prvog čovjeka Hrvatske udruge banaka Zdenka Adrovića uklapa se u jedinstvenost bankarskog viđenja.

Ekonomistica RBA upozorava i na slabu vladavinu prava, nesigurnost ulaganja i često mijenjanje propisa, a u prilike ubraja zdravstveni turizam, IT i visokotehnološku industriju, znanost i istraživanje, korištenje EU fondova i privatizaciju.

19. travanj 2024 01:36