Hrvatska
StoryEditor

InterCapital: Izlazak na Ljubljansku burzu listanjem ETF potfondova

13. Veljača 2022.
Ivan Kurtović
Piše: Antonija Knežević

InterCapitalov iskorak na novo tržište ujedno je prvo uvrštenje hrvatskih fondova na neku stranu burzu. Riječ je o dva potfonda: jedan prati Crobex10, a drugi glavni indeks Ljubljanske burze

Nedavnim listanjem ETF potfondova na Ljubljanskoj burzi InterCapital je iskoračio na novo tržište pojednostavnivši tako ulaganje slovenskim ulagačima. Riječ je o prvom uvrštenju domaćih fondova na stranu burzu, a sudeći prema najavama iz te brokerske kuće, uskoro možemo očekivati još neke novosti.

– Svi ulagači sa slovenskog tržišta sada mogu na jednostavan, transparentan i troškovno učinkovit način kupiti izloženost bilo slovenskom bilo hrvatskom tržištu. Tako smo i korak bliže lansiranju nekih novih proizvoda nakon što smo razvili cijeli mehanizam kreacije i listanja ETF-ova kako u Zagrebu tako i u EU, u Ljubljani. Nastavak je to naše strategije širenja poslovanja i iskorištavanja svih prednosti koje nam EU omogućuje, među ostalim, inicijative​ single-passport​ zahvaljujući kojoj se proizvodi unutar jedne zemlje članice mogu lako registrirati i ponuditi svim klijentima druge članice EU – kaže nam Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa. Dodaje da je postupak odobravanja ETF-ova i u Hrvatskoj i u Sloveniji bio malo kompleksniji jer su se kreirali i listali prvi put.

Pogotovo se to odnosilo na cross-border listanje u Sloveniji, pri čemu se listala druga klasa (EUR klasa) istih ETF-ova. Spomenute ETF-ove InterCapital je u Hrvatskoj pokrenuo u studenome 2020. godine. Jedan prati Crobex10, a drugi glavni indeks Ljubljanske burze –​ SBI TOP.

–​ InterCapitalovi ETF-ovi prvi su i jedini ETF-ovi izdani i listani u Hrvatskoj, iznimno smo ponosni na to postignuće. ETF-ovi su naš odgovor na globalne trendove u kojima su ESG, odnosno održivo investiranje, i ETF-ovi segmenti koji najbrže rastu​ u industriji asset-menadžmenta – navodi Kurtović.InterCapitalovi ETF-ovi došli su do šestog mjesta prema ukupnom obujmu trgovanja na Zagrebačkoj burzi u 2021. i prikupili su gotovo deset milijuna eura imovine. 

23. travanj 2024 22:23