Hrvatska
StoryEditor

Lider invest Split: Ne iznajmljuju svi apartmane, neki idu protiv struje

03. Ožujak 2022.
Panel 'Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije'foto Lider Media

Kako je završila jedna pandemija, počeo je val sukoba što će utjecati i na odluke o investiranju, rečeno je na početku panela 'Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč svim preprekama', koji se održao u sklopu Lider investa. Na penelu su sudjelovali Anđelko Katavić, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu u Splitsko dalmatinskoj županiji, Ante Mihanović, ravnatelj Ljekarna Splitsko dalmatinske županije, Boris Pekić, direktor Uhy savjetovanja i Dario Boras iz IT tvrtke Amplifico.

Mihanović je rekao da je  poduzetnička klima u županiji orijentirana na iznajmljivanje što je održiva, brza i efikasna investicija koja daje brz povrat. Ipak, dodao je da se klima polako mijenja.

– Kada smo išli u investiciju svi su nam imputi govorili da se u istu ne upuštamo. Govorili su nam da se mi bavimo uslužnom djelatnošću i da zašto idemo u proizvodnu što je veoma zahtjevno ulaganje – rekao je Mihanović i dodao kako su se oni odlučili ići protiv struje.

Dario Boras je rekao da mladi u županiji, barem oni koji imaju nekretninu, ne razmišljaju o poduzetništvu jer je lakše otvoriti apartmane te da se on na to nije odlučio jer nekretninu nije imao.

– Tako je nastala pametna parking barijera zbog čega nas mnogi u Splitu mrze – rekao je Boras.

Najveći problem njegove tvrtke je taj što nedostaje prostora gdje bi smjestili proizvodnju te da su im zbog toga uredi i proizvodnja na različitim mjestima.

Anđelko Katavić je rekao da postoje četiri ključna programa za razvoj srednjeg i malog poduzetništva u županiji te da je u zadnje tri godine financirano više od 450 projekata s više od 500 milijuna.

– Također, u zadnje tri godine smo financirali i programe poduzetnika početnika, njih čak 550 – dodao je Katavić.

Boris Pekić, iz tvrtke Uhy savjetovanje, je naglasio kako oni nisu proizvoda firma te da pružaju usluge pripreme i provedbe projekata, te se našalio da su možda i proizvoda tvrtka jer imaju 'pogon ljudi' za pripreme projekata.

Dodao je kako uz proizvodne investicije treba razmišljati i o ulaganju u ljude.

26. travanj 2024 09:35