Hrvatska
StoryEditor

Marin Bek: Poanta industrije 4.0 nije pratiti ljude, već proizvodnju

11. Lipanj 2021.
foto Ratko Mavar

U petak se održao prvi Industry Day Hrvatske udruge poslodavaca na temu 'Koje su prilike za industriju u novoj financijskoj perspektivi 2021.- 2027. - putokaz kroz EU fondove'. Marin Bek, osnivač tvrtke Ascalia, na konferenciji je govorio o digitalizaciji poslovanja i o industriji 4.0.

Konkretno, Bek je objasnio kako se tvrtke mogu pripremiti za tranziciju s industrije 2.7 (kolika je razina razvijenosti industrije u Hrvatskoj trenutno) u industriju 4.0, koja je razlika između digitalizacije i industrije 4.0 te kada digitalizirati proizvodno postrojenje bez da se riskira tijek proizvodnje.

- Digitalizacija nije striktno vezana uz proizvodnju. Ona se odnosi na sve aspekte poslovanja, 's papira u digitalno'. U marketingu, primjerice, ona znači prelazak na korištenje novih platformi poput LinkedIna. U industriji se ona odnosi na automatsko prikupljanje podataka, a ne da se podatci ispisuju ručno - objasnio je Bek.

Naglasio je da je digitalizacija temelj za industriju 4.0 jer ne možemo unositi visoke tehnologije a da digitaliziramo temelje proizvodnje.

- Industrija je puno više od digitalizacije jer obuhvaća sve nove tehnologije, primjerice, cutting edge tehnologije koje nam pomažu da budemo što efikasniji. Industrija 4.0 odnosi se i na eliminaciju jaza između novih tehnologija i tradicionalne proizvodnje na način da se sam proces izrade proizvoda se ne mijenja toliko - rekao je Bek.

Prilikom implementacije industrije 4.0, važno je znati uklopiti novu tehnologiju u postojeće proizvodne procese, a da se pritom ti proizvodni procesi ni na koji način ne ugroze (na primjer, da se ne uspore).

Sve dolazi iz glave

No, planiranje uvođenja industrije 4.0, smatra Bek, mora krenuti iz nečije glave. Mora se pomno razmotriti što je bitno i kada bi se industrija 4.0 mogla implementirati. Nije rješenje da čovjek umjesto na papir ispisuje podatke o proizvodnji na tablet. Važno je uvođenje IoT (internet of things) tehnologija za automatsko mjerenje podataka i preventivno održavanje. Pri tomu je izrazito važna suradnja IT-jevaca s ljudima koji rade sa strojevima godinama i koji sve o njima znaju.

- Promjena mentalnog sklopa potrebna je na svim razinama. Edukacija menadžmenta i djelatnika je važna da bi se informiralo ljude što se sve može i kako će to na kraju izgledati. Nije poanta Industrije 4.0 pratiti ljude, ali je definitivno ideja pratiti proizvodnju i optimizirati tu proizvodnju tako da se izvuče svaki onaj postotak koji nam treba da budemo što konkurentniji. Inače ćemo na kraju svi dovlačiti robu iz Kine, a kod nas se više ništa neće proizvoditi – zaključio je Bek.

Sve navedeno Bek je objasnio na stvarnim primjerima iz struke, a njegovu prezentaciju možete naći na YouTube snimci s konferencije.

16. travanj 2024 09:26