Hrvatska
StoryEditor

Mikro poduzetnicima sa sisačkog područja do 30.000 kuna bespovratne pomoći

01. Veljača 2021.
Otvaranje i rad obrta u vrijeme COVID - a 19, postolarfoto Dražen Lapić

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u otvoreni javni poziv vrijedan 10 milijuna kuna, putem kojega mikro poduzetnici s područja Sisačko-moslavačke županije mogu dobiti do 30.000 kuna bespovratnih sredstava za saniranje posljedica potresa i obnovu radnih prostora.

Spomenutih 10 milijuna kuna namijenjenih javnom pozivu za "Program dodjele potpora male vrijednosti mikro subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije“ osiguralo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na aktivnosti Poticanje konkurentnosti poduzetništva i obrta.

Korisnici bespovratnih sredstava temeljem tog programa mogu biti isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge, osim onih kojima je pretežita djelatnost, prema Odluci o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti NKD 2007, iz Područja A–Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

Bespovratna sredstva namijenjena su za financiranje sanacija poslovnog prostora, najam prostora, opremanje interijera poslovnog prostora, nabavu strojeva i opreme te nabavu obrtnih sredstava potrebnih za obavljanje poslovne djelatnosti.

Prijave će se, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, zaprimati od 5. veljače do 25. veljače 2021. godine. U razdoblju zaprimanja ne utvrđuje se red prvenstva prema datumu podnošenja nego svi prijavljeni u tom vremenskom okviru ulaze u obradu.

Na području Sisačko-moslavačke županije aktivno je, inače, preko 4.500 malih i srednjih poduzetnika koji zapošljavaju gotovo 19.000 osoba, a sektor malog gospodarstva prepoznat je kao jedan od glavnih pokretača razvoja gospodarstva u cjelini koji značajno doprinosi ukupnoj zaposlenosti, stvaranju novih radnih mjesta i ukupnoj dodanoj vrijednosti gospodarstva. U Sisačko-moslavačkoj županiji mikro subjekti predstavljaju važan čimbenik razvoja sektora malog gospodarstva s obzirom da čine 80 posto svih subjekata u tom sektoru. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da je tih 10 milijuna kuna namijenjeno mikro subjektima, prvenstveno obrtnicima, s područja Sisačko-moslavačke županije kako bi čim prije mogli osposobiti svoje poslovne prostore i nastaviti raditi.

- Obnova srušenih i oštećenih kuća i zgrada je prioritet, ali istovremeno moramo omogućiti i ponovni rad poduzetnicima kako bi se na tom katastrofalnim potresom pogođenom području nastavila gospodarska aktivnost i očuvala radna mjesta -  naveo je Ćorić. 

Detalji otvorenog javnog poziva dostupni su na poveznici.

08. prosinac 2022 16:56