Hrvatska
StoryEditor

Mirta Kapural nova je šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

09. Rujan 2021.
Mirta Kapuralfoto Hrvatska gospodarska komora

Mirta Kapural je nova predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, stoji u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice Vlade. Kapular je izabrana temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, a Prijedlog odluka o imenovanju je upućen Hrvatskom saboru na donošenje. Istovremeno je utvrđen Prijedlog odluke za njezino razrješenje s dužnosti članice toga Vijeća, radi odlaska na novu dužnost.

S obzirom na to da je za vrijeme trajanja svog trećeg mandata bivši predsjednik Vijeća, Mladen Cerovac, u prvoj godini svoga trećeg mandata iznenada preminuo, ovlasti predsjednika Vijeća do izbora nove predsjednice obavljala je zamjenica predsjednika Vijeća Vesna Patrlj.

Kapural je od 2004. godine zaposlena je u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, najprije kao voditeljica Odsjeka za tržište usluga u Odjelu za ocjenu sporazuma i sprječavanje zlouporaba vladajućeg položaja poduzetnika, a od 2007. godine kao zamjenica voditeljice u Odjelu za međunarodnu i europsku suradnju.

U pregovorima o ECN+ Direktivi o jačanju neovisnosti tijela za zaštitu tržišnog natjecanja bila je predstavnica delegacije RH te voditeljica Radne skupine za izradu Zakona o naknadama štete zbog povreda prava tržišnog natjecanja, a sudjelovala je i u izradi izmjena Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Profesionalnu karijeru započela je 1999. godine u Ministarstvu europskih integracija, u Upravi za usklađivanje pravnog sustava, s glavnim zaduženjem pripreme pravnih mišljenja o usklađenosti hrvatskih propisa s propisima Europske unije iz različitih područja Europskog prava.

Od 2001. do 2004. zaposlena je u Uredu za ljudska prava Vlade RH, kao savjetnica na poslovima međunarodne suradnje s EU-om i UN-om, a tijekom tog razdoblja radila je kao predstavnica Vlade Republike Hrvatske u Uredu Visoke Povjerenice za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi te je redovito sudjelovala na zasjedanjima Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Dva puta je bila zaposlena na praksi u Europskoj komisiji u Bruxellesu, u Općoj upravi za zaštitu okoliša, gdje se bavila analizom EU pravne stečevine na poslovima preuzimanja i provedbe Direktive EU iz područja zaštite okoliša u tranzicijskim zemljama i u Općoj upravi za tržišno natjecanje kao predstavnica nacionalnog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Nakon završenog Pravnog fakulteta u Zagrebu, magistrirala je europske studije i europsko pravo na University of Sussex, a 2012. godine doktorirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, iz znanstvene grane trgovačko pravo i pravo tržišnog natjecanja, doktorska dizertacija 'Primjena instituta oslobođenja ili smanjenja kazne u pravu tržišnog natjecanja'.

29. travanj 2024 21:02