Hrvatska
StoryEditor

Plenković najavio da će se u Hrvatskoj u potpunosti provoditi EU-ove sankcije Rusiji

03. Ožujak 2022.
Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković danas je u uvodu sjednice Vlade rekao da će Vlada voditi računa o tome da se EU-ove sankcije protiv Rusije u potpunosti provode na teritoriju Republike Hrvatske. Istaknuo je i da će država u tim okolnostima voditi računa o interesima građana i gospodarstva.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će rat u Ukrajini poremetiti dobavne lance u poljoprivredi, jer je ta zemlja jedna od najvećih izvoznika  žitarica i uljarica za EU.

- Stoga Vlada analizira sve posljedice ove situacije i, kao i dosad, poduzet će sve potrebne mjere kako bi zaštitila hrvatske građane i poduzeća te smanjila negativne posljedice za svakodnevni život - rekao je Plenković.

Najavio je da će sljedeći tjedan sudjelovati na neformalnom Europskom vijeću na kojemu će glavna tema biti agresija na Ukrajinu te jačanje raznih aspekata europske suverenosti.

Podsjetivši da je Hrvatska poštanska banka preuzela Sberbank Hrvatsku, rekao je da je Vlada to uspjela osigurati u rekordno kratkom roku.

- Uspjeli smo ne samo sačuvati da ta, inače zdrava banka, opstane u okviru HPB-a, nego i da munjevito umirimo štediše i klijente - rekao je Plenković i dodao da je tako ušteđeno više milijardi kuna depozita građana i poduzetnika.

Zaključio je da je HPB nakon kupnje Sberbanka Hrvatske osnažena i imat će skoro 8 posto udjela na hrvatskom financijskom tržištu i podsjetio da je negdje u EU-a došlo i do likvidacije Sberbankovih filijala.

21. travanj 2024 09:22