Hrvatska
StoryEditor

Podsjećanje na brzinu popisa stanovništva 2011.

19. Rujan 2021.

U ponedjeljak je počeo popis stanovništva. Najprije svoja kućanstva 'samopopisuju' građani putem interneta. Prvi put. Prije deset godina pitali smo Državni zavod za statistiku zašto se popis 2011. nije provodio i putem interneta, i je li se uopće razmatrala ta opcija. Odgovor je stigao sa zakašnjenjem od jednog dana, kad je Lider s tekstom o popisu već bio na kioscima.

To je navelo tadašnjeg ravnatelja DZS-a Ivana Kovača na nervozno reagiranje u kojem je očitao lekciju novinarki koja je 'trebala pričekati informaciju iz DZS-a'.

Internetsko popisivanje traži i veliku raširenost interneta među stanovništvom, sigurne aplikacije da se ne bi narušila privatnost i tajnost podataka, zaporke za autentikaciju, sigurnosne protokole, mogućnost integracije i koordinacije s drugim izvorima, pravdao se tada Kovač.

Ipak, saznali smo da je DZS utvrdio da bi popisivanje internetom stvorilo dodatne troškove, pa se nije odlučio za tu opciju.

- Sigurni smo da je DZS odabrao troškovno racionalno rješenje - zaključio je Kovač

A to 'troškovno racionalno rješenje' najprije je čekalo godinu dana na početak obrade podataka, koji su predstavljeni javnosti – čak dvije i pol godine nakon popisa.

15. travanj 2024 11:01