Hrvatska
StoryEditor

Prvi hrvatski Investicijski fond za profesionalne ulagače u kriptovalute uskoro širi ponudu

27. Siječanj 2021.

Griffon Asset Management prvi je hrvatski investicijski fond za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima s privatnom ponudom namijenjen isključivo kvalificiranim i profesionalnim ulagačima.

Alternativni investicijski fondovi omogućavaju širok spektar ulaganja, dakle ulaganje u različite vrste imovine. Osnivaju se prema Zakonu o alternativnim investicijskim fondovima, profesionalno su vođeni i pod nadzorom su regulatora, što ulagačima pruža dodatnu sigurnost. Inače, fondovi za ulaganje u kripto imovinu su vrlo rijetki, ali tim iz Osijeka gdje je sjedište fonda kaže kako su uspjeli zahvaljujući timu sa specifičnim znanjima u raznim segmentima koji su potrebni  potrebni za otvaranje i upravljanje takvom vrstom fondova.

– Trenutačno postoji samo jedan, pasivni fond za ulaganje u kripto imovinu pod našim upravljanjem, ali pripremamo i radimo na proširivanju ponude koja će ulagačima omogućiti veći izbor za ulaganja – kažu iz Griffon Asset Managementa, prvog alternativnog hrvatskog fonda.

Fond funkcionira tako da ulagači ulažu u njega, a novac se dalje ulaže u strategije koje su opisane u pravilima fonda. Svi ulagači moraju biti unaprijed upoznati sa svim specifičnostima pojedinog fonda u koji su odlučiti uložiti, uključujući i opis strategije, ograničenja i ciljeve ulaganja, s naknadama koje se plaćaju iz imovine fonda, ali i s rizicima ulaganja u pojedinu vrstu imovine. Nakon uplate ulaganjima se upravlja profesionalno, prema odlukama koje donosi društvo za upravljanje fondovima i koje je pod nadzorom regulatora.

Treba naglasiti da u fond mogu ulagati isključivo tzv. kvalificirani ili profesionalni ulagači koji su sposobni razumjeti rizike ulaganja u tu vrstu imovine i imaju dovoljno novca za takva ulaganja.

- Za sad smo zadovoljni našim napretkom. Posložili smo sve potrebno za uspješno upravljanje svim aspektima koje ovakvi fondovi zahtijevaju. Dodatno, očekujemo da ćemo vrlo skoro imati proširenu ponudu i da ćemo napraviti daljnji i značajan iskorak u polju kripto imovine – zaključuju iz Griffon Asset Managementa.

28. ožujak 2023 10:27