Hrvatska
StoryEditor

Reakcija HNB-a: Pad BDP-a na razini čitave 2020. godine bi trebao biti blaži od pada u drugom tromjesečju

28. Kolovoz 2020.
Boris Vujčić
Kretanja u trećem tromjesečju, zbog njegove specifične strukture, bit će obilježena manjim izvozom turističkih usluga!

Pad realnog BDP-a u drugom tromjesečju 2020. od 15,1 posto na godišnjoj razini nešto je veći od HNB-ovih očekivanja, stoji u reakciji HNB-a na DZS-ovu objavu Prve procjene bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2020. Takav je pad sličan prosječnim kretanjima na razini čitave EU (pad od 14 posto), pri čemu su među pojedinim članicama zabilježene znatne razlike, ovisne o epidemiološkoj situaciji, provedenim epidemiološkim mjerama kao i gospodarskoj strukturi.

- Intenzitetom pada, kao i negativnim doprinosom ekonomskoj aktivnosti, posebno se ističu uslužne djelatnosti u kojima se aktivnost smanjila preko 30 posto, a najranjivije su na mjere socijalnog distanciranja. To jednako vrijedi za domaću potražnju za uslugama, kao i za izvoz usluga, koji se smanjio gotovo 70 posto - stoji u priopćenju HNB-a.

Konačno, napominju iz HNB-a, pad bruto dodane vrijednosti (11,9 posto), koji u pravilu bolje korespondira sa stvarnim kretanjem gospodarske aktivnosti, bio je nešto niži od pada bruto domaćeg proizvoda. Ta je razlika, po svemu sudeći, rezultat odgoda pri naplati indirektnih poreza i pojačanog subvencioniranja poduzeća.

S obzirom na oporavak visokofrekventnih pokazatelja aktivnosti zabilježen krajem drugog i početkom trećeg tromjesečja, pad BDP-a na razini čitave 2020. godine bi trebao biti blaži od pada u drugom tromjesečju, premda će kretanja u trećem tromjesečju, zbog njegove specifične strukture, biti obilježena manjim izvozom turističkih usluga, zaključuju iz HNB-a. 

13. srpanj 2024 05:50