Hrvatska
StoryEditor

REAKCIJE: Mjere ne rješavaju srž problema, a era jeftinog plina je završila

16. Veljača 2022.

Mjere koje je danas predstavila Vlada Andreja Plenkovića, u načelu su dobre, slažu se uglavnom Liderovi sugovornici koje smo pitali za reakcije, no svi su odreda svjesni da su i kratkotrajne i da neće riješiti problem u srži - plin će i dalje ostati skup.

- Država je ispunila obećanje koje je dala i građanima i gospodarstvu i reagirala je, manje više, na jednak način kako su reagirale i druge europske zemlje koje pokušavaju ublažiti udar skupljih energenata i smanjiti inflacijske efekte. No, ono što očito niti naša država nije shvatila, a nisu ni druge članice EU, da je era jeftinog plina za europske potrošače, kućanstva i gospodarstva, prošla - istaknuo je energetičar Igor Grozdanić koji smatra kako bi odgovorna Vlada trebala u ovom trenutku jasno potrošačima reći da je jeftinim energentima došao kraj i da se dugoročno svi moramo suočiti sa novim, skupljim cijenama koje će utjecati na promjenu komplementarne ekonomske paradigme u Europi.

Prema njegovom mišljenju, mjere premda su dobre, ostavit će određene posljedice na dio javnih poduzeća koja se bave opskrbom plina i kojima će, zbog intervencije u cijene i poslovne rezultate, poslovanje doći u pitanje.

- A to bi moglo otvoriti vrata za njihovo preuzimanje od strane stranih izazivača, što bi moglo u konačnici rezultirati još jednim poskupljenjem što će samo biti nastavak procesa koji su već sada u tijeku - rekao je Grozdanić.

Dugogodišnji energetski stručnjak Davor Štern, također pozdravlja mjere koje je donijela Vlada, ali prema njegovom mišljenju nema drugog rješenja za postojeću krizu europskog energetskog sektora od toga da se sve europske vlade i politike konsolidiraju i krenu u otvorene pregovore s Rusima koji su najbliži Europi i čije plinovode već imamo nadohvat ruke.

- Jedino ćemo razgovorom s Rusima dugoročno moći normalizirati cijene plina, a vjerujem da nam je to svima cilj - naglasio je Štern koji misli da najveći pritisak prema europskim centrima moći sada trebaju odigrati gospodarstvenici koji su u cijeloj ovoj priči, odnosno u krizi, izvukli najdeblji kraj.

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika (UGP), pak smatra kako su predstavljene Vladine mjere sveobuhvatne i dobre, jer uvažavaju i mikro i male i srednje poduzetnike, kao i poljoprivrednike, posebno da, dodaje, veseli što je Vlada prihvatila prijedloge UGP-a i smanjila PDV na hranu i higijenske potrepštine, za što je izrazio nadu da će ostati dugotrajna mjera. Jedini problem, po njemu i ostalim UGP-ovcima, zašto mjere nisu stupile na snagu odmah.

- Apeliramo na Vladu da se s mjerama krene odmah, a ne za mjesec i pol, u travnju, jer ovo razbolje od 40tak dana može biti kobno za veliki dio poduzetnika - zaključio je Bujas.

19. travanj 2024 19:25