Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte gdje smo pogriješili i zašto smo prestali ulagati u vlastite izvore plina

10. Veljača 2022.

Danas Hrvatska uvozi čak 70 posto plina iako je prije dvadesetak godina sama pokrivala upravo toliki postotak svojih potreba. Ne samo što smo u međuvremenu prestali dovoljno ulagati u vlastite izvore plina, kojih, da se dobro eksploatiraju, ima za dvjesto mirnih godina, već nismo ulagali ni u skladišta plina, zbog čega smo postali ovisni o saveznicima i prijateljima na turbulentnom tržištu. Drugi je ključan problem i potpuno nesnalaženje svih aktera na slobodnom tržištu energije. Hrvatska već desetljećima proizvodi svoj plin i sve do 2000-tih u taj se segment dosta i ulagalo. Osim toga, još je davne 2001. potpisan dugoročni sporazum o uvozu plina s Rusima koji se, podsjeća Boris Radošević, direktor u Crodux Energetici, naprosto nije produljio. Zašto u plinskoj sagi nema nevinih saznala je Ksenija Puškarić.

Tvrtke koje porast troškova ne mogu ili mogu samo djelomično preliti na krajnjeg kupca, pažljivo gledaju kako optimizirati troškove, uključujući reviziju ugovora s dosadašnjim vanjskim suradnicima. Inflacija 'nagriza' partnerstva, uglavnom radi porasta cijena usluga, koje su pak posljedice porasta cijene rada. Tako da je trend backsourcinga trenutno prisutan najviše u radno intenzivnim djelatnostima koja uključuju niže kvalificirana zanimanja poput poslova čišćenja, održavanja ili zaštite, dok istovremeno raste potražnja za outsourcing uslugama IT-a, računovodstva, HR-a i sl. O trendu backsourcinga piše Željka Laslavić. 

Ivan Pavlović na pragu 69. rođendana svaki dan odvozi automobilom iz svojih Ploča do Splita i natrag, tri sata i 170 kilometara. Tjera ga adrenalin, reći će njegovi znanci. Dugogodišnji direktor Luke Ploče – iz koje je otišao samo na nekoliko mjeseci na mjesto ministra prometa u posljednjoj Tuđmanovoj vladi – proveo je dokapitalizaciju i otišao u mirovinu. Nakon neuspješne dokapitalizacije splitskoga Jadroplova opet je sjeo u menadžersku fotelju. U nekoliko mjeseci pripremio je 'popravnu' dokapitalizaciju. Za brodara u dugovima koji je prošlu godinu ipak završio s odličnim rezultatima to je aktualan proces, pa i prvo pitanje.  S jedinim članom Uprave Jadroplova razgovarao je Goran Litvan.

Uz sve navedeno, u novom broju očekuje vas i poduzetnička priča o tvrtki, Max&Moris, zatim veliki pregled hrvatske gaming scene, uvid u novi europski set kripto propisa a tu je i poseban prilog Graditeljstvo i nekretnine.

18. travanj 2024 23:02