Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte kako država većinu EU novca usmjerava sebi, a poduzetnicima samo krediti

25. Veljača 2021.

Poslovni tjednik Lider ovoga tjedna na naslovnici ima veliku hobotnicu koja predstavlja državu i koja grabi novce poduzetnicima. Slikovito je prikazano kako prema Nacrtu nacionalnog plana oporavka i otpornosti, na temelju kojega će Hrvatska na raspolaganje dobiti 9,6 milijardi eura, najveći dio kolača država usmjerava upravo sebi i infrastrukturnim projektima, dok je za privatnom sektoru namijenjen neznatan dio. Da stvar bude gora, plan, po svemu sudeći, predviđa usmjeravanje nepovratnih sredstava u razne državne investicije, a poduzetnicima bi mahom bili namijenjeni povoljni krediti dok o nepovratnim sredstvima ni riječi. O gramzivoj državi piše Vanja Figenwald.

Sve što se događa globalno vrlo se brzo prelije lokalno. Uvoznici i izvoznici koji ovise o relaciji Kina – Europa godinu dana nakon početka pandemije suočavaju se s povijesno visokim cijenama u brodskom i zračnom transportu i nikad manjom pouzdanošću da će njihov bukirani kontejner zaista biti ukrcan i dopremljen na vrijeme. A tu je i rast cijena sirovina. Sve o logističkim problemima u temi tjedna saznala je Željka Laslavić.

Otkako je bivša Istragrafika ušla u švedsku grupaciju AR Packaging, otvorilo joj se tržište velikih multinacionalnih kompanija iz prehrambene, konditorske, kemijske industrije i industrije ljepote, zbog čega je novi direktor Marko Despot fokusiran na brz rast izvoza. No kartonske kutije za cigarete i dalje su najvažniji proizvod kanfanarskog ambalažera, a BAT mu je najveći pojedinačni kupac. O kompaniji AR Packaging Croatia piše Aleksandar Tešić.

Nedavni Liderov serijal 'Hrvatski SWOT' od danas je prešao u novu fazu. Najprije smo u četrnaest nastavaka, u suradnji s pedesetak eminentnih autora, skicirali snagu, slabosti, prilike i prijetnje hrvatske ekonomije. Sljedeći je zalogaj zahtjevniji. Kako možemo iskoristiti prilike za povećanje snage i zaobići opasnosti da bismo smanjili slabosti? Goran Litvan započinje novi serijal o izradi prave nacionalne razvojne strategije koja ne smije biti samo pokriće za povlačenje novca iz fondova Europske unije. Za početak, problematiziramo hrvatsku gospodarsku strukturu, sve ovisniju o turizmu i sve izloženiju krizama poput aktualne.

U novom broju čitajte i dva intervjua. Edis Felić razgovarao je s Miroslavom Božićem, savjetnikom Uprave Hrvatske industrije šećera dok je Aleksandra Brzić saznala od Jadranke Primorac, članice Uprave Specijalne bolnice 'Sv. Katarina', sve o privatnim zdravstvenim ustanovama.

Također, novi broj donosi i novi prilog 'Tržište rada i obrazovanje'.

16. travanj 2024 00:33