Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte kako Vlada namjerava otvoriti 100.000 radnih mjesta i otkrijte tajne digitalnih novčanika

08. Travanj 2021.

Kad ste zadnji put ispisali ček? To nekad omiljeno sredstvo plaćanja palo je u zaborav nakon što su ga smijenile rate na bankovnim karticama. Svaka trgovina na svoja je staklena vrata lijepila obavijest koje kreditne kartice prima, a kraj blagajne su stajale pojedinosti o uvjetima plaćanja. U međuvremenu buknula je prava platna revolucija: u trgovine se počelo ulaziti računalom, naličja blagajni dospjela su u virtualni svijet i hrane se elektroničkim novcem i kriptovalutama, a oni koji prođu kroz prava staklena vrata ne bi li uživali u fizičkoj trgovini sa sobom više i ne moraju nositi novčanik. Oni koji još nisu svakako bi trebali što prije uvesti digitalne metode plaćanja, prije svega beskontaktno plaćanje karticama i pametnim telefonima. Sve su popularnija i plaćanja skeniranjem QR koda unutar raznih digitalnih novčanika... O tajnama digitalnih novčanika u temi tjedna piše Nikolina Oršulić.

Iz Sažetka nacrta nacionalnog programa oporavka i otpornosti ne vidi se koliko će nepovratnih sredstava dobiti gospodarstvo, a pogotovo se taji udjel privatnog sektora. Ipak, neki su podaci autorima deseterostruko opsežnijega izvornog tajnog dokumenta pobjegli u javno objavljeni Sažetak. Goran Litvan u tekstu 'Deset Vladinih obećanja' donosi dvadeset konkretnih najava i otkriva tajni plan Vlade za otvaranje 100.000 radnih mjesta.

Dionici kanala HoReCa koji se bave opskrbom restorana, kafića i hotela trenutačno su pred velikim izazovima – valja donijeti odluku o tome je li pametno napuniti skladišta robom koju turizam možda neće potrošiti, osigurati nove alternativne kanale prodaje ako sezona podbaci, istodobno ne iznevjeriti povjerenje partnera u opskrbi i za njih po mogućnosti razviti nove inovativne proizvode specijalizirane za tržište HoReCe. I sve to bez ikakve garancije da će se bilo koja donesena odluka isplatiti. O mukama opskrbe piše Željka Laslavić.

Manuela Tašler je u velikom intervjuu razgovarala predsjednikom Uprave Vindije Nenadom Klepačem koji je nasljedio Dragutina Drka, a Edis Felić s Ivanom Ergovićem, većinskim vlasnikom i predsjednikom Uprave Nexe Grupe koji između ostalog kaže da i u ovoj situaciji razmišljaju o investicijama.

Uz mnoge komentatore i poslovne savjetetnike uz novi broj stiže i poseban prilog Energetika u kojem čitajte kakav je put prema niskougljičnom gospodarstvu, saznajte tko su pobjednici i gubitnici liberalizacije plinskog tržišta i pročitajte kako do financiranja energetske obnove.

24. travanj 2024 07:14