Hrvatska
StoryEditor

Zbog napada Rusije sve svjetske burze pod snažnim pritiskom, ZSE prati trend

24. Veljača 2022.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, što bi moglo negativno utjecati na svjetsko gospodarstvo. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks pao 2,47 posto, na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,65 posto, na 14.095 bodova, a pariški CAC 3,12 posto, na 6.569 bodova.

S druge strane, snažno su porasle cijene nafte, pa se cijena barela na londonskom tržištu, po prvi put nakon više od sedam godina, probila iznad psihološki važne razine od 100 dolara.

Trgovci se plaše da će napad Rusije na Ukrajini poremetiti opskrbu svjetskih tržišta naftom i plinom iz Rusije te da bi rast cijena energenata mogao dodatno potaknuti ionako visoku inflaciju, što bi negativno utjecalo na oporavak gospodarstava od koronakrize.

- Tržišta sada shvaćaju da će Rusija učiniti štogod želi, s obzirom na slabe sankcije, i sada se u cijene uračunava invazija na Ukrajinu.Ulagači se plaše da će Europa biti odsječena od ruskog plina, da se EU ne može nositi s takvim šokom u opskrbi i da će morati obuzdati potražnju, što bi bilo ekonomski iscrpljujuće. Više cijene energije mogle bi ugroziti rast globalnog gospodarstva, a to je loše za rizičnije investicije - kaže Ray Attrill, strateg u National Australia Bank.

Nakon vijesti o napadu na Ukrajinu, cijene nafte snažno su porasle. Cijena barela na londonskom tržištu skočila je 3,5 posto, pa se, po prvi put od rujna 2014., probila iznad psihološki važne razine od 100 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,5 posto, na 96,20 dolara.

Wall Street ponovno oštro pao

Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom. Dow Jones pao je 464 boda ili 1,38 posto, na 33.131 bod, dok je S&P 500 potonuo 1,84 posto, na 4.225 bodova, a Nasdaq indeks 2,57 posto, na 13.037 bodova.

Dolar ojačao, cijena zlata porasla.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, a ojačao je i japanski jen jer ulagači traže sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 115,05 na 114,70 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala na 1,1225 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1330 dolara.

Kako se ulagači sklanjaju iz rizičnijih investicija, jutros je osjetno porasla i cijena unce zlata, za 1,2 posto, na 1.930 dolara, najvišu razinu od siječnja prošle godine.

„Tržišta sada ugrađuju u cijene rizik da će se dogoditi nešto strašno. A to je, u kombinaciji s nesigurnošću, grozno okruženje u kojemu nitko ne želi biti previše izložen u rizičnijim investicijama”, kaže Rob Carnell, direktor u tvrtki ING.

Azijske burze

I na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 3,4 posto.

Pritom su burzovni indeksi u Japanu, Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu potonuli između 1,7 i 3,2 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

ZSE: Crobexi prate oštar pad svjetskih burzovnih indeksa

Na Zagrebačkoj su burzi u četvrtak ujutro Crobex indeksi pali više od 2 posto, pa tako prate sve najvažnije svjetske burzovne indekse, koji su pod pritiskom zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Crobex indeks bio je u 10,00 sati u minusu 2,75 posto, na 2.061 bodu, dok je Crobex10 potonuo 3,06 posto, na 1.245 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do 10,00 sati oko 2,6 milijuna kuna, znatno više nego inače u ovo doba. Jutros su svi sektorski indeksi u minusu jer su pale cijene dionica gotovo svih 20-ak dionica kojima se trgovalo.

Pritom su najviše pale, više od 10 posto, cijene dionica AD Plastika, Atlantske plovidbe i Dalekovoda. Oštro je, više od 9 posto, potonula i cijena dionice Atlantic grupe, premda je ta kompanija jutros izvijestila da je prošle godine ostvarila rast neto dobiti i rekordne prihode od prodaje od 5,7 milijardi kuna, što je 8,6 posto više nego u 2020.

Tako Crobexi prate pad svjetskih burzovnih indeksa, koji su pod pritiskom zbog napada Rusije na Ukrajinu.

04. veljača 2023 16:55