Kompanije
StoryEditor

Gordana Kovačević: Spremni smo za pokretanje 5G tehnologije. Čekamo regulatora. 

20. Veljača 2020.
Gordana Kovačevićfoto Ratko Mavar

- Čim regulator odredi uvjete i dodijeli radiofrekvencijski spektar možemo krenuti s 5G tehnologijom, jer su oba vodeća operatora spremna za 5G tehnologiju. S HT-om i A1 Hrvatska prošle smo godine intenzivno radili na modernizaciji mreže i svim potrebnim pripremama za 5G tehnologiju. S HT-om je završen projekt modernizacije radijske pristupne mreže, što je poboljšalo kvalitetu mobilnih usluga ovog operatera i stvorilo uvjete za uvođenje 5G tehnologije. I s A1 smo smo potpisali ugovor za modernizaciju radijske pristupne mreže i proveli pripeme za 5G - rekla je Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericsson Nikola Tesla predstavljajući poslovne rezultate i financijsko izvješće društva i Grupe za 2019. godinu.

Kovačević je dodala da se nastavlja trend snažnog rasta mobilnog podatkovnog prometa, te da su Ericssonovi kupci usmjereni na kvalitetu, efikasnost mreža i poslovnu učinkovitost. Jača svijest o digitalizaciji državne uprave, poslovno područje ICT industrije i društvo, što se pozitivno odrazilo i na Ericssonovo poslovanje. No, kompaniju brine nedostatak STEM stručnjaka u Hrvatskoj, a i šire, iako Ericsson Nikola Tesla svake godine zapošljava između 250 i 300 novih stručnjaka. Tijekom 2019. zaposleno je 273 stručnjaka iz STEM područja, a najviše ih radi u razvojnom i istraživačkom centru.

Prihodi od prodaje u 2019. bili su 14 posto viši u odnosu na prihode u 2018. godini, i iznosili su milijardu i 779 milijuna kuna, a to je bila i najjača godina ikada. Na domaćem tržištu prihodi od prodaje čine 28 posto, dok izvoz sudjeluje s 58 posto, što je rast prihoda od izvoza od 11 posto u odnosu na 2018.

Neto dobit iznosila je 103 milijuna kuna, što je niže za 9,7 posto u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 113 milijuna. Operativna dobit u 2019. iznosila je 102 milijuna kuna, što je 14,5 posto niže u odnosu na isto razdoblje 2018. godine kada je ostvareno 120 milijuna kuna. Predsjednica uprave Ericssona objasnila je da su na operativnu dobit u 2018. pozitivno utjecali prihodi ostvareni po osnovi Zakona o poticanju ulaganja, dok su u 2019. godini pozitivni učinci ovog Zakona vidljivi isključivo kroz smanjenje porezne obveze, odnosno efektivne porezne stope. Dodatno su na nižu operativnu dobit utjecali povećani prodajni troškovi vezani za rad na novim poslovnim prilikama. Kao rezultat manje operativne dobiti, dobit prije oporezivanja niža je 10,3 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 108 milijuna kuna dok je u 2018. iznosila 120,6 milijuna.

- Tijekom 2019. započeli smo dva značajna i velika projekta, čija će se realizacija nastaviti i u 2020. godini, a to su energetska učinkovitost i digitalna transformacija Ericsson Nikola Tesla Grupe u cilju daljnje digitalizacije i automatizacije procesa, i uvođenja umjetne inteligencije - naglasila je Kovačević i dodala da će upravo projektom energetske obnove zgrada krajem ove godine kompanija ostvarivati godišnje uštede od preko 4,6 milijuna kWh te smanjiti emisiju CO2 za 1400 tona.

Prisutne je zanimalo kada će se objaviti kolika će biti dividenda, a predsjednica uprave je odgovorila da će se to dogoditi kroz nekoliko tjedana.
 

26. travanj 2024 23:19