Svijet
StoryEditor

DAZN sve više konkurira televizijskim prijenosima - ‘Netflix za sport‘ uvodi nove usluge

16. Kolovoz 2021.
DAZN

DAZN streaming platforma koju neki nazivaju i 'Netflixom za sport' širi svoje usluge i na taj način postaje ozbiljnija konkurencija televizijskim kućama koje prenose sportska događanja i aktualnosti. James Rushton, izvršni direktor platforme DAZN, za BBC je istaknuo da se planira širenje usluga pa bi platforma za praćenje sporta u skorijoj budućnosti mogla nuditi i mogućnost klađenja, specijaliziranu vrstu trgovanja te međusobnu interakciju korisnika u obliku virtualnih igara.

S obzirom na to da je proteklih godina DAZN potrošio milijarde na dobivanje sportskih prava diljem svijeta, upravo ovakvim potezom planiraju povećanje broja pretplatnika koje bi popravilo financijsko stanje tvrtke.

Inače, DAZN je platforma koja nudi streaming usluge te tako omogućuje praćenje raznih sportskih događanja diljem svijeta. Platforma omogućuje prijenos sportskih događanja uživo, gledanje snimki te praćenje njihovog izvornog programa posvećenog sportu, a dostupna je na svim uređajima koji se mogu spojiti na internetsku mrežu te se upravo zato razlikuje od klasičnih sportskih programa na televiziji. DAZN je s djelovanjem počeo u svega nekoliko država 2016. godine, u 2020. godini je doživio zamah i postao dostupan u više od 200 zemalja diljem svijeta.

Približavanje mladima

Ova platforma trenutno najviše pokriva praćenje sportova koji nisu toliko zanimljivi televizijskim kućama, ali upravo bi povećanje korisnika omogućilo da platforma postane konkurentnija i može davati ponude za praćenje više popularnih događaja. Prava za emitiranje sportskih događaja su izuzetno skupa pa je stjecanje više novaca od korisnika potrebno za širenje DAZN-a.

Zato je plan za uvođenje novih ponuda na platformi najviše usmjeren na stjecanje popularnosti kod mlade publike koja bi postala nova baza korisnika.

– Nove usluge doista će odjeknuti među mlađom populacijom, a jedan od najvećih problema u sportu je razbijanje te skupine, poput generacije Z – objasnio je Alistair Taylor, konzultant u Sportskom savjetovanju.

Također, DAZN prednost daje tome što svoje usluge nude prvenstveno putem interneta, a ne putem televizije, pa su zato pristupačni mladima.

Povećanje cijena

Nedavno je DAZN u Velikoj Britaniji postigao značajan dogovor kojim je dobio prava za prijenos događanja iz svijeta boksa, a osim toga je i dodatno potvrđen njegov značaj u Japanu u kojem ima prava na prikazivanja nogometne i bejzbol J-lige te u Njemačkoj u kojoj prati Bundesligu. Također, proširenjem u Italiju DAZN će od sezone 2021.-22 biti jedina takva tvrtka koja će imati prava prikazivati sve utakmice u nogometnoj Serie A.

Ipak, sva ova širenja, dobivanje više prava i poboljšanje usluga mogla bi se odrazi i na cijenu pretplate, iako iz DAZN-a vjeruju kako će ona ostati pristupačna i opravdana. Također, BBC ističe kako navodno DAZN u Velikoj Britaniji pregovara o kupovini BT Sporta čime bi dobio mogućnost pristupa dodatnim događajima među kojima i nogometnoj Ligi prvaka, Premiership Ragbyu i Moto GP-u.

– S povećanjem kvalitete, sjecanjem više prava i dobivanjem ekskluzivnijeg sadržaja, cijena pretplate će se povećati – objasnio je Rushton te dodao kako to ne bi trebalo ostaviti negativne rezultate.

– Strastveni ljubitelj sporta uvijek će htjeti vidjeti kako njegov najdraži tim ili superzvijezda igra – dodaje Rushton.

Konkurencija televizijskim prijenosima

Razni streaming servisi sve češće postaju popularniji od klasičnih televizijskih programa pa tako svaka nova platforma postaje konkurencija televizijskim kućama. Sve više ljudi naviklo je da za praćenje raznih sadržaja koristiti internet koji je uglavnom uvijek i svugdje dostupan.

– Učinkovitiji smo od linearnog televizijskog emitiranja te vjerujemo da možemo održati kvalitetu naših proizvoda i emitiranja – objasnio je Rushton.

25. travanj 2024 01:03