Svijet
StoryEditor

Evergrande ipak isplatio kamate od 83,5 milijuna dolara, dionice mu odmah porasle

22. Listopad 2021.

Jednomjesečnoj neizvjesnosti došao je kraj, i to u zadnji čas. Kineska tvrtka za nekretnine Evergrande ipak je u četvrtak isplatila kamate na obveznice u iznosu od 83,5 milijuna dolara, unatoč propuštanju roka još 23. rujna.

Učinila je to tijekom tzv. ‘grace perioda’ od 30 dana prije nego što bi to neplaćanje rezultiralo neispunjenjem obveza, a čiji bi rok istekao ove subote, 23. listopada.

Iako je prezaduženost Evergrandea pojačala neizvjesnost na tržištu, kao i pitanje hoće li moći ispuniti svoje obveze, vijest o isplati odmah je povećala dolarske obveznice i dionice Evergrandea. Kako piše Bloomberg, Evergrandeove dolarske obveznice povećale su se za tri centa u odnosu na dolar, dok su njegove dionice na Hongkonškoj burzi porasle za pet posto. O uplati su ranije izvijestile i američke državne novine Securities Times.

No, višemjesečnoj drami koja je zabrinula svjetske investitore još se ne nazire kraj. Evergrande ove godine treba platiti još kamata, a ima i pozamašnu svotu dugova u onshore i offshore obveznicama koji dospijevaju iduće godine – čak 7,4 milijarde dolara. Kasnije ovog mjeseca Evergrande treba još isplatiti i kamate na obveznice u vrijednosti od 45,2 milijuna dolara.

Ukupan dug Evergrandea iznosi čak 305 milijardi dolara.

18. travanj 2024 23:35