Svijet
StoryEditor

Gospodarska očekivanja za 2022.: Štednja podiže svjetski BDP, rizik nove varijante virusa

15. Prosinac 2021.
gospodarska očekivanja 2022
Pet faktora koji će oblikovati ekonomiju tijekom sljedeće godine su: štednja i potrošnja, oporavak lanaca opskrbe, ubrzavanje digitalizacije, rast putovanja i sve veći broj ekonomskih rizika

Ususret drugoj godini od pojave pandemije, Mastercard Economics Institute objavio je Economy 2022, globalni izvještaj s projekcijama za nadolazeću godinu koji se temelji na trendovima promotrenima kroz prizmu potrošača. Izvještaj pokazuje kako će pet temeljnih faktora - štednja i potrošnja, oporavak lanaca opskrbe, ubrzavanje digitalizacije, rast putovanja i sve veći broj ekonomskih rizika - oblikovati svjetsku ekonomiju tijekom sljedeće godine.

Najveća promjena dogoditi će se u štednji kućanstava i potencijalnom utjecaju tog novca na potrošnju. Kućanstva su štedjela gotovo dvostruko više nego prije. Neki su vratili dugove, neki su taj novac uložili u posao, a treći ga drže u banci. Kako će se i koliko brzo taj novac trošiti, odrediti će i dinamiku svjetske ekonomije u sljedećoj godini. Mastercard Economics Institute predviđa da će potrošnja nagomilane ušteđevine rezultirati rastom svjetskog BDP-a od dodatna tri postotna boda, a ako se ušteđevine kućanstava budu trošile brže, rast globalnog BDP-a mogao bi dosegnuti 4,5 postotnih bodova. Uz to, očekuje se da će gospodarski rast usporiti u 2022. nakon povratnog rasta u 2021. jer vladini poticaji blijede, a inflacija raste, osobito u naprednim gospodarstvima.

Spremnost na digitalizaciju poslovanja presudna za uspjeh tvrtki

Prema ovoj analizi provedenoj na 32 tržišta diljem svijeta, pandemija je značajno utjecala na porast potrošnje robe u odnosu na korištenje usluga te je potrošnja dobara s 39 posto narasla na 47 posto uzdrmavši sektor usluga i opteretivši lance opskrbe. Kako se tijekom sljedeće godine granice budu više otvarale, potrošnja na robu i potrošnja na usluge će se uravnotežiti.

Istovremeno, predviđa se da će 20 posto pomaka prema e-commerceu u maloprodaji ostati kao trajan trend te nastaviti oblikovati kako i što kupujemo. Uz to, u 88 posto zemalja obuhvaćenih izvještajem dogodio rast u uslugama online pretplate, poput tjedne dostave namirnica, u usporedbi s godinom prije. Taksiji, virtualni partneri za tjelovježbu, iznajmljivanje bicikala i usluge vezane uz kućne ljubimce su među subjektima koji koriste ovaj model.

Povratak putovanjima 2021. bio je u potpunosti vidljiv na cestama i u zračnim lukama, ali nastavak rasta ovisi o novim varijantama virusa koje mogu dovesti do zabrane putovanja. Vidljiv je oporavak u domaćim i kratkim putovanjima (manje od 1000 km), dok putovanja na srednjim udaljenostima (1000-3000 km) podliježu strožim ograničenjima, kao i daleka putovanja. U 2022., s obzirom da će rizik od novih varijanti virusa COVID-19 ostati visok, predviđa se da će vlade odgovoriti sigurnosnim mjerama, kao što su obavezno cijepljenje, umjesto zatvaranja putnih koridora.

I dalje postoje rizici koji mogu poremetiti globalnu ekonomiju. Nove varijante virusa poput Omicrona predstavljaju najveći neposredni rizik, ali tu su i drugi rizici koje treba držati pod kontrolom kako ne bi poremetili oporavak, kao što su porast cijena stanova, skok cijene nafte i međunarodni tarifni ratovi.

Zaključak istraživanja je da nas ova godina nije vratila u normalu, no ipak, ostvaren je napredak. Rast gospodarstava, sve veća dostupnost cjepiva i posvemašnja digitalizacija doprinijeli su oporavku poslovanja. Bez obzira na jasne i očite rizike, upravo u tom kontekstu očekuje se da će digitalna poduzeća procvjetati, potražnja potrošača i potrošačka moć rasti, a ekonomija iskustva ponovno se pojaviti.

12. travanj 2024 14:46