Svijet
StoryEditor

Ilustracija NFT projekta EtherRocks prodana za vrtoglavi iznos

24. Kolovoz 2021.

Čak 608 tisuća dolara za sliku stijene možda zvuči pomalo nestvarno, ali prije dva dana gruba ilustracija NFT projekta EtherRocks prodana je upravo za toliki iznos. Sada prodavači žele još više za oskudne JPEG-ove. Najjeftiniji kamen prodaje se za milijun dolara. Prije tjedan dana najjeftiniji kamen koštao je 305 tisuća dolara, a prije samo dva tjedna jedan je prodan za 100 tisuća dolara. Kupac najjeftinijeg kamena može zaraditi skoro milijun dolara ako se odluči prodati po današnjim cijenama. Stijene su NFT-ovi, tokeni temeljeni na blockchainu koji pokazuju vlasništvo nad digitalnim stavkama, kao što su slike ili video datoteke, ili fizička imovina.

Ukupno postoji samo 100 EtherRocksa, a svaki je stvoren u 2017. godini što se čini davno u kripto svijetu. Ilustracije dolaze iz baze podataka isječaka crteža bez royalty naknada, a inspirirane su ludošću za igračkama Pet Rock iz 1970-ih. Svih 100 stijena izgleda isto, ali neke su obojene u različitim bojama. EtherRock 55, stijena koja je prodana za 409 tisuća dolara, jedna je od samo četiri plave stijene. Njegova prodaja dovela je do porasta trgovanja.

Direktor kripto projekta tron Justin Sun, poznat po svojim kontroverznim potrošačkim navikama nedavno je tweetao da je kupio stijenu za pola milijuna dolara. Nije rekao koji, ali njegov tweet ukazuje na sivi kamen. EtherRocks twitter bot potvrdio je prodaju takvog kamena za 580 tisuća dolara dva sata prije Sunovog tweeta. Ali zašto se uopće upustiti u kupnju ovih naizgled bezvrijednih digitalnih stijena? Andrew Kang, strastveni NFT kolekcionar putem tweeta iznio je svoje obrazloženje.

- Za neke NFT-ove možete argumentirati da su estetski ugodni, imaju nevjerojatno podrijetlo/generativnu priču mogu se koristiti u igri itd. Ništa od toga trenutno nije slučaj sa stijenama - rekao je Kang.

- U biti jpeg metapodaci nisu ni pohranjeni što znači da vlasništvo nije ni trajno povezano s bilo kakvim vizualnim prikazom - nadodao je Kang.

I to je ono što čini stijene 'tako poželjnim na prvom mjestu', mišljenje je Kanga. Vlasništvo nad nečim tako beskorisnim suštinski je primjer digitalnog flexanja. Doista bilješka na stranici projekta glasi: 'Ove virtualne stijene ne služe svrsi osim što se mogu donijeti pokazivati i prodavati i dati vam snažan osjećaj ponosa što ste vlasnik 1 od 100 stijena u igri'.

U ožujku je EtherRocksov anonimni programer pokrenuo još jedan projekt NFT Sprites, koji je spojio dva buzzy tech trenda, blockchain i deepfakes. Zbirka od 100 animiranih avatara generiranih AI-om nije uspjela privući toliko pozornosti kao stijene. Najjeftiniji avatar prodaje se za 1.9 ethera ili 6.200 dolara. Iako je umjetna inteligencija pretekla Pet Rockse prije nekoliko desetljeća u stvarnom svijetu, čak ni najnovije inovacije u umjetnoj inteligenciji ne mogu nadmašiti clip-art JPEG-ove u NFT igri.

 

24. travanj 2024 17:57