Svijet
StoryEditor

Intel najavio ulazak u proizvodnju čipova za rudarenje bitcoina

20. Siječanj 2022.

Intel, jedan od najvećih svjetskih proizvođača poluvodičkih čipova po prihodima, trebao bi predstaviti svoj čip za rudarenje bitcoina kasnije sljedećeg mjeseca u pokušaju da iskoristi procvat rudarskog kripto sektora.

Gigantski proizvođač čipova predstavit će svoj 'Bonanza Mine', niskonaponski energetski učinkovit bitcoin mining ASIC, prema detaljima programa za nadolazeću Međunarodnu konferenciju o čvrstim sklopovima koja se odvija od 19. do 26. veljače.

ASIC, ili aplikativno specifičan integrirani sklop, odnosi se na integrirani čip dizajniran za specifične slučajeve uporabe. U slučaju kripto rudarstva, ASIC-ovi su dizajnirani tako da optimalnije rješavaju složene matematičke probleme.

Intel se nada da će mu napredak u kripto rudarstvu pomoći da vrati dio izgubljenog tržišnog udjela nakon katastrofalne odluke iz 2014. godine o odustajanju od strojeva ekstremnog ultraljubičastog zračenja (EUV) koji se koriste u proizvodnom procesu naprednih čipova.

Strojevi koje je Intel tada odlučio ignorirati koriste laser s EUV svjetlom u proizvodnom procesu i omogućuju konkurentskim proizvođačima, poput tajvanskog TSMC-a, stvaranje čipova koji se mogu proizvodi u mnogo manjem opsegu od tradicionalnih čipova, a sadrže više tranzistora po čipu. Intel se nada da će tijekom ove godine u pogonu imati vlastitu flotu EUV strojeva.

Pružanje opreme bitcoin rudarima pokazalo se profitabilnim za velike igrače poput Bitmaina i Whatsminera. Iz Intela tvrde da će njihov najnoviji pothvat omogućiti da 'lakše prebole' neke od loših odluka tvrtke u prošlosti. 

Ovisno o mjesecu, prosječna dobit ostvarena od rudarenja bitcoina iznosi između milijardu i 1,7 milijardi dolara, što je godišnji prihoda od oko 17 milijardi dolara. U međuvremenu, prihodi od prodaje rudarskih strojeva poput Bitmaina procijenjeni su u milijardama.

- Nije iznenađujuće vidjeti da proizvođači hardvera traže nove linije proizvodnje kako bi povećali svoje prihode - rekao je William Foxley, direktor medija u Compass Miningu.

Foxley je također rekao da, iako je moguće da Intelov ASIC vidi dugoročni potencijal u daljnjoj profesionalizaciji bitcoinovog rudarskog tržišta, Bitmain, i u manjoj mjeri Whatsminer, i dalje su dominantni proizvođači ASIC-a.

- Jednostavno postoji prevelik jaz da bi ga igrači poput Intela mogli nadoknaditi - rekao je Foxley.

Iako su detalji o Intelovom novom ASIC-u oskudni, ime sugerira da Intel pokušava ciljati jedno od glavnih područja zabrinutosti u procesu rudarenja bitcoina, energetsku učinkovitost.

Kritike često ukazuju na potrošnju energije u rudarenju bitcoina kao opasnost za okoliš, iako istraživanje koje je u utorak objavilo Vijeće za rudarenje bitcoina usmjerava raspravu u drugom smjeru.

Prema istraživanju, procjenjuje se da je održiva mješavina električne energije za globalnu industriju kripto rudarstva porasla na 58,5 posto u četvrtom tromjesečju 2021., što je porast od jedan posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što ju čini jednom od najodrživijih industrija na  globalnoj razini.

Smanjenje troškova proizvodnje ključno je na bilo kojem tržištu za maksimiziranje dobiti. To dvostruko vrijedi kada je riječ o troškovima rudarenja kriptovaluta. Konkurencija je žestoka, a odabir pravih strojeva, kao i lokacija širom svijeta koje su pogodne i politički korektne prema rudarima, ključne su razlike između uspjeha i propasti rudarskih operacija. 

Ostaje vidjeti može li Intel izazvati neke od ukorijenjenih igrača i pružiti profitabilniji proizvod rudarima.

24. travanj 2024 08:49