Svijet
StoryEditor

Kaos u SAD-u! Obama i Bush zgroženi, traži se zbacivanje Trumpa s vlasti

07. Siječanj 2021.
Donald Trump

Bivši američki predsjednik Barack Obama poručio je u srijedu da je njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump potaknuo nasilje na Kapitolu. 

"Povijest će pamtiti današnje nasilje u Kapitolu, potaknuto aktualnim predsjednikom koji nastavlja neutemeljeno lagati o ishodu izbora, kao trenutak velike sramote za našu naciju", rekao je Obama. Prije njega se oglasio i drugi bivši predsjednik, George W. Bush, koji je upad pristaša Donalda Trumpa u zgradu Kapitola nazvao "mučnim" činom koji "slama srce". 

“Ovako se izborni rezultati osporavaju u banana republici a ne našoj demokratskoj republici", istaknuo je.

"Zaprepašten sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih čelnika još od izbora i nedostatkom poštovanja prema našim institucijama, našim tradicijama i našem provođenju zakona, što se danas moglo vidjeti", rekao je Bush u svojoj izjavi u kojoj ne spominje Trumpa po imenu, ali je očito mislio na njega i druge republikanske dužnosnike, navodi CNN.

Članovi američke vlade razgovarali su o mogućnosti zbacivanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pobornici upali u Kongres, prenosi u srijedu navečer nekoliko američkih medija. Njihova rasprava vodila se oko 25. amandmana američkog ustava koji potpredsjedniku i većini u vladi omogućava da predsjednika proglasi „nesposobnim“ obavljati svoj posao, prenose CNN, CBS i ABC, pozivajući se na anonimne izvore. 

CBS dodaje kako se taj zahtjev još nije predao potpredsjedniku Mikeu Penceu koji je na Twitteru „najstrože osudio“ nasilje na Kapitolu. Na uklanjanje Trumpa s vlasti, dva tjedna prije no što u Bijelu kuću ulazi novoizabrani predsjednik Joe Biden, otvoreno poziva nekoliko izabranih dužnosnika i kolumnista većih medija, prenosi agencija France Presse. 

Svi demokrati u pravosudnom odboru američkog Zastupničkog doma poslali su pismo Penceu u kojem ga traže da aktivira 25. amandman „u interesu demokracije“. Za njih je predsjednik „mentalno bolestan i nesposoban prihvatiti rezultate izbora 2020. godine“. Washington Post piše kako je predsjednik odgovoran za poticanje pobune te da je dokazao da „predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji“. 

Reuters u četvrtak piše kako je nakon nasilja na Kapitolu, u koji su provalili Trumpovi pobornici, ostavku dalo dvoje pomoćnika prve dame Melanije Trump, a da o tome razmišlja još zaposlenika Bijele kuće poput savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Briena i njegovog zamjenika Matthewa Pottingera. 

Do sukoba u središtu američke demokracije došlo je nakon poziva predsjednika na odlasku da se spriječi krađa na izborima, za koju nije dao dokaze. S druge strane, više ultrakonzervativnih američkih medija relativiziralo je u srijedu ozbiljnost upada Trumpovih pristaša u Kapitol, pišući o legitimnom bijesu i optužujući bez dokaza radikalnu ljevicu da se infiltrirala u pokret, piše France presse.

Od Newsmaxa do Real America's Voicea, preko One America News Network (OAN), koji je  Donald Trump preporučio nekoliko puta posljednjih tjedana, provlači se teza o infiltraciji skupina ultraljevice.

Twitter je povukao objave Donalda Trumpa, blokirao njegov račun na 12 sati i zaprijetio mu trajnim uklanjanjem, što su dosad neviđene mjere donesene nakon nasilja njegovih pristaša koji su u srijedu htjeli spriječiti potvrdu rezultata američkih predsjedničkih izbora.

Na videosnimci koju su ranije povukli Facebook i YouTube, predsjednik na odlasku poziva svoje pristaše koji napadaju Capitol da se "vrate kući", ali i ponavlja tvrdnju da su izbori "ukradeni".

Prije upada u parlament izbili su sukobi prosvjednika i policije nedugo pošto se Trump obratio tisućama pristaša na prosvjedu ispred Kongresa i usijao atmosferu opetujući nepotkrijepljene tvrdnje o izbornoj prijevari.

"Nećemo im dopustiti da ušutkaju vaše glasove", rekao je Trump tada pristašama ispred Kongresa.

07. prosinac 2022 02:08